Početna Događanja U Argentini na Savindan u hramu Svete Trojice postavljeni krstovi na kupolu...

U Argentini na Savindan u hramu Svete Trojice postavljeni krstovi na kupolu i zvonik

Na Savindan hram Svete Trojice u argentinskom gradu Resistenciji okitio se pozlaćenim krstovima koji su postavljeni na glavnu kupolu i zvonik, prenela je Eparhija buensoajreska i južnoamerička. Svetu liturgiju je predvodio episkop buensoajreski i južnoamerički Kirilo, a bogosluživali su jeromonah Nikita, starešina manastira Svetog Nikole u Maćagaju, i protojerej Branko Stanišić.

„Sveti Sava je bio carsko dete, ali se svega odrekao radi Hrista koga je zavoleo od mladosti svoje. Napustivši dvor, on se uputio na Svetu Goru gde se sav predao gospodu i gde se trudio svim srcem da zadobije nebesko blago, ali ga gospod nije lišio ni onog zemaljskog i prolaznog. Njegovi najbliži srodnici nastavili su da vladaju našim krajevima i vekovima nakon njega, a on je ostao zapisan u sećanju narodnom kao prvi srpski prosvetitelj i učitelj, jedan i jedinstveni Sava Ravnoapostolni. Zbog toga i svi mi, deca njegova, treba da se trudimo da budemo dostojni naslednici njegovi, da služimo gospodu onako kako je on služio, svim srcem  svom dušom, da i ovde, u ovim krajevima Južne Amerike, svedočimo istinu pravoslavlja svim narodima”, rekao je vladika Kirilo dodavši da „nije gospod slučajno izabrao da baš na ovaj dan budu podignuti krstovi na ovom prelepom hramu. Ovo je samo još jedno svedočanstvo da je misija naše SPC koju je započeo blaženopočivši miropolit Amfilohije, a koju mi ovde nastavljamo, delo bogougodno, dostojno naših svetih predaka”.

Nakon svete liturgije osveštani su krstovi, koji su podignuti na svodove hrama, prenela je Eparhija buensoajreska i južnoamerička.
Foto: Eparhija buensoajreska i južnoamerička