Početna Događanja U norveškom gradu Jeshajmu održana svečanost pod nazivom  „Uskliknimo s ljubavlju”

U norveškom gradu Jeshajmu održana svečanost pod nazivom  „Uskliknimo s ljubavlju”

U gradu Jeshajmu u  Kraljevini Norveškoj đaci Dopunske nastave na srpskom jeziku Ministarstva prosvete Republike Srbije proslavili  su sa svojim učiteljicama  Miljanom Mirković i Vesnom Matin veliki praznik – Svetog Savu.

Pored velikog broja roditelja i gostiju svečanoj priredbi prisustvovali su ambasador Republike Srbije u Kraljevini Norveškoj, Dragan Petrović, protojerej eparhije Vasilije Ostroški u Oslu, Goran Bosić i Aleksandra Šaran Isakov kao predstavnik srpskog udruženja Miloš Obilić iz Jeshajma.

Program učenika u Jeshajmu
Foto: arhiva M. Mirković/ V. Matin

Svečanost je otvorena Svetosavskom himnom, a u bogatom programu učenici su izveli recital uz igrokaz „Princ Rastko postaje monah Sava”, odrecitovali pesme posvećene našem našem najvećem prosvetitelju i pevali pesme „Sveti Savo-mudra glavo” i „Mileševski anđeli”.

Na kraju priredbe učenicima su uručeni prikladni paketići koje su obezbedili Parohija SPC u Oslu i članovi Saveta roditelja. Zadovoljne učiteljice su naglasile da su đaci u Jeshajmu pokazali da i ako su daleko od svoje domovine osećaju ljubav prema Svetom Savi. Pokazali su koliko ih Svetosavlje oplemenjuje i nadahnjuje da stvaraju, neguju srpski jezik, uče našu istoriju, čuvaju kulturu i tradiciju,  sve ono što nam je Sveti Sava ostavio kao najdonji kamen, kamen  temeljac našeg postojanja.

Nastup učenika Srpske škole u Jenshajmu
Foto: arhiva M. Mirković/ V. Matin