Početna Događanja Održana velika Svetosavska akademija u Karlsrueu

Održana velika Svetosavska akademija u Karlsrueu

Nastavnica Srpske dopunske škole Slavica Stupar, koja predaje u gradovima Pforchajm, Raštat, Karlsrue, Gagenau, Bruhzal i Baden-Baden u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg, je sa đacima pomenutih gradova priredila Svetosavsku akademiju u hramu Prepodobne majke Paraskeve, u Karlsrueu. Interesovanje je bilo veliko za ovu manifestaciju, pa je ponosna učiteljica bila presrećna što je crkva bila ispunjena publikom do poslednjeg mesta, „kao nikada do sada”. Nakon pandemije, prizor na koji čovek nije naviknut. Ipak, kako je naglasila nastavnica Slavica „treba imati na umu da je to bio poseban dan – i obeležavanje školske slave. To je dan, kada ovaj svetitelj spaja sve naše hramove, škole i svu srpsku decu na planeti. Ako bolje oslušnemo čućemo kako glasno kliču „Uskliknimo s ljubavlju…”, dodala je nastavnica Stupar.

Nakon slavskog obreda, gde su đaci uz kumove slave, članove porodice Ilić sa protojerejom-stavroforom Aleksandrom Škorićem okretali slavski kolač, nastavnica je pozdravila sve prisutne: „srećna nam slava, Sveti Sava. Veoma sam radosna što smo se okupili u ovolikom broju. Svetosavska akademija je zamišljena da pored lika i dela Svetoga Save spomenemo i druge svete oce, naše velikane, znamenite ličnosti, ne samo za nas Srbe, već za čitav svet”. Ona je istakla da bi trebali da se prisetimo nekolicine naših Srba, bez kojih svet ne bi izgledao ovako kako danas izgleda. „Radeći na ovom scenariju želela sam, pored svetih otaca, da dotaknem što više naših naučnika, pisaca… Na sreću ovo veče je malo za sve naše znamenite umove!”.

Nakon izvedene Svetosavske himne, mnogih recitacija i skeča, horska pesma „Mileševski anđeli” otpevana je uz soliste Veljka Popovića, Sofiju Đorđević i Saru Karanović. Skeč „Neradna žena” izveli su najmlađi učesnici: Marko Škorić, u ulozi Svetoga Save, Mina Tadić, kao žena, Boris Goronja – muž dok je narator bila Ana Škorić. Učenici su briljirali i svi su nagrađeni gromoglasnim aplauzom.
„Akademija je imala mnogo poruka i lepih misli koje su nam ostavljene u amanet, a vrlo su važne za našu decu i nas, za opstanak srpskog naroda. Najvažnija poruka je a čuvamo naš srpski jezik, kulturu i tradiciju, jer bez toga ne možemo da postojimo”, naglasila je nastavnica Slavica.

Otac Aleksandar Škorić je tradicionalno uz blagoslov podelio deci svetosavske paketiće, koje je obezbedila srpska pravoslavna crkva Karlsrue i kumovi, porodica Ilić iz Pforchajma. Usledilo je druženje u sali crkve. Otac Škorić je za decu pripremio topli napitak, a mama Rebeka Krstić sokove. Uz smeh, nova poznanstva i dečju graju ovaj svečani događaj je završen uz želju da se slično ponovo naredne godine.