Početna Događanja Profesor Miloš Ković gostovao u Beču

Profesor Miloš Ković gostovao u Beču

U okviru tribine „Susreti i razgovori” koju već dvanaest godina uspešno organizuje SPKD Prosvjeta iz Austrije u bečkoj prestonici, istaknuti srpski istoričar i profesor na Filozofskom fakultetu u  Beogradu, dr Miloš Ković, održao je predavanje „Habzburška monarhija i Srbi”. Predavanje je održano u sali Crkve Vaskrsenja Hristovog u Beču, koja je bila prepuna. „Prisutan je bio i ambasador Republike Srbije u Austriji Nebojša Rodić, šef predstavništva Republike Srpske Mladen Filipović, kao i mnogobrojni Srbi iz Beča i okoline, među kojima je bilo i naših studenata, istakli su Austrijskoj prosvjeti.                                                                         

„Na početku predavanja,član UO Prosvjete, otac Mihailo Smiljanić zahvalio se profesoru Koviću na gostovanju, napomenuo da su predavanja ovakve vrste potrebna, koliko u cilju sticanja istorijskog znanja, toliko i u razbijanju predrasuda o odnosu Habzburške monarhije prema Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali i o potrebi  stalne potrage za istinom”, prenela je pres služba Bečke Prosvjete.

Veliki interesovanje je vladalo za predavanje prof. Kovića u Beču
Foto: Prosvjeta Austrija

Poput pravog profesionalca i čoveka potpuno posvećenog istorijskoj potrazi za istinom, profesor Miloš Ković je podsetio na vezu između Srba i Habzburške monarhije i na sve pozitivne i negativne strane tog odnosa. „Pred turskom najezdom, Srbi su upravo na teritoriji Habzburške monarhije našli mesto gde će sačuvati mošti svojih svetitelja i vladara, upravo su u njoj našli utočište” rekao je profesor prof Ković, ali se i nadovezao na probleme koje su Srbe tu dočekali, na borbu za očuvanje vere, kulture i jezika, a koji ni danas nisu sasvim rešeni, posebno u domenu jezika.

Predsednik SPKD Prosvjeta Austrija, istoričar  Marko Sarić, podsetio je na duboku ukorenjenost Srba u istoriji Habzburške monarhije, ali i njihovo prisustvo u sadašnje vreme u Beču i Austriji. Podsetio je i na desetine hiljada  vojnika i oficira koje su Srbi dali carstvu i vojsci Habzburške monarhije. „I ne samo vojnike, Srbi su Monarhiji dali veliki broj uspešnih trgovaca, kompozitora, pisaca, pesnika, slikara, profesora i naučnika. Ovo predavanje posvećeno je svima njima” istakao je Sarić.

Dejan Segić, istoričar i član UO Prosvjeta Austrija, skrenuo je pažnju na rad profesora Kovića, na njegovu bogatu biografiju, životnu i profesionalnu.

Posle predavanja usledio je živi razgovor sa publikom, a pitanja koja su dominirala,  bila su u vezi i sa današnjicom, problemima sa kojima se Srbi kao narod susreću i bore, a posebno se osetila briga svih  prisutnih oko situacije na Kosovu i Metohiji i velika podrška koju Srbi u rasejanju šalju svojim sunarodnicima u ovoj južnoj srpskoj pokrajini!

Predsednik Prosvjete doktorant Marko Sarić
Foto: Prosvjeta Austrija

Izvor PR Prosvjeta Austrija