Početna Događanja Proslavljen Sveti Sava u Oslu

Proslavljen Sveti Sava u Oslu

Izvođenje Svetosavske himne u Oslu
Foto: V. Matin /G. Čović Jovanović

U norveškoj prestonici Oslu, učenici Dopunske nastave na srpskom jeziku u organizaciji Ministarstva prosvete Republike Srbije su sa učiteljicama Vesnom Matin i Gordanom Čović Jovanović proslavili školski praznik, Svetog Savu. Tradicionalna svetosavska svečanost povodom školske slave održana je u prostorijama Fridenberg škole.

Svečanoj priredbi pored velikog broja roditelja i gostiju, prisustvovali su ambasador Republike Srbije u Kraljevini Norveškoj Dragan Petrović, predsednik Udruženja Srpsko Akademsko društvo Radiša Nikitović, zatim učenici Dopunske nastave na srpskom jeziku iz Fredrikstada i članovi dečijeg folklornog ansambl RASA iz Osla. 250 učenika Dopunske nastave je otvorilo priredbu Svetosavskom himnom.

Mladi igrači ansambla Ras
Foto: V. Matin /G. Čović Jovanović

Uz brojne recitacije, dramske tekstove i pesme, veličano je delo i značaj Svetog Save, našeg prvog prosvetitelja. Svečana priredba završena je veličanstvenim nastupom dečijeg folklora RAS iz Osla, koji su uz veliku podršku publike izveli splet igara iz Levča i Belu Radu.

Učenike je posle priredbe čekalo i posluženje koje su za njih pripremili roditelji đaka iz Osla. Iako daleko od svoje otadžbine, đaci dopunske nastave na srpskom jeziku u Oslu, pokazali su koliko veliko poštovanje i ljubav osećaju prema Svetom Savi, ističući značaj očuvanja svog maternjeg jezika, kulture i tradicije.