Početna Događanja Svetosavska akademija održana u Briselu – služio vladika Justin

Svetosavska akademija održana u Briselu – služio vladika Justin

U crkvi Svetog Save u Briselu obeležen je Savindan naših ljudi u belgijskom prestonici. Hramovna slava crkve Svetog Save i slava Dopunske škole na srpskom jeziku Ivo Andrić, koju organizuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije, obeležena je arhijerejskom liturgijom. Bogosluživali su mitropolit evropski Pimej i episkop zapadnoevropski Justin. Vladika Justin je prelomio slavski kolač sa učenicima Dopunske škole i članovima KUD Đurđevak iz Antverpena.

Usledila je Svetosavska akademija, koju su organizovali i pripremili đaci Dopunske nastave na srpskom jeziku sa svojom nastavnicom Jelenom Stojanović. Ovogodišnju svetosavsku priredbu, svojim fantastičnim nastupom, obogatili su i gosti iz Antverpena, članovi KUD Đurđevak.

Foto: arhiva J. Stojanović

Nakon izvođena himne posvećene Svetom Savi, akademija je nastavljena bogatim kolažom pesama o Savindanu, brojnim recitalima, predstavama, folklornim nastupom… čime su đaci slavili lik i delo svetitelja.

„Sveti Sava nas je svojim delom zadužio da njegovu priču zauvek pamtimo i prenosimo je sa generacije na generaciju”, istakla je nastavnica Jelena Stojanović. Ona je naglasila,da je posebno ponosna na svoje đake i njihove roditelje, koji se trude da srpski jezik, kultura i tradicija ostanu sačuvani od zaborava, ma gde van domovine živeli. „Domovina je zapravo tamo gde je srpski narod i gde se naša kultura neguje i širi”, dodala je Stojanovićeva.

Crkva je pripremila prigodne poklone za sve učenike, koji su za svoj nastup dobili posebne pohvale od samog vladike. Akademiji su prisustvovali ambasador Srbije u Briselu Aleksandar Tasić, kao i njegov kolega ambasador Republike Srbije pri NATO-u Branimir Filipović, konzul Vesna Lalić, kao i mnogobrojne zvanice iz javnog života srpske zajednice u Briselu.