Početna Događanja Praznik Svetog Save proslavljen u Roterdamu

Praznik Svetog Save proslavljen u Roterdamu

Praznik Svetog Save, prvog srpskog prosvetitelja, obeležen je svečano 29.01.2023. u Hramu Svete Trojice u Roterdamu. Nakon svete liturgije, propovedi i rezanja slavskog kolača, upriličena je svečanost kojoj su prisustvovali zamenik ambasadora Republike Srbije Dušan Vukić i konzul Republike Srbije Branislav Grbić.

Prisutnima se  prigodnim rečima obratio protojerej-stavrofor Vojislav Bilbija naglašavajući u svom govoru važnost duha zajedništva srpskog naroda u Holandiji. Tom prilikom je izveden i bogat kulturno-umetnički program u kome su učestvovali KUD Tamo daleko iz Roterdama, violinista Igor Pop Zariev, omladinski hor Parohije Svete Trojice, recitatori Parohije Svete Trojice i učenici nastave na srpskom jeziku u Roterdamu.

Svetosavka priredba učenika u Roterdamu
Foto: arhiva B. Krčum

Prigodnim recitalom učenici Dopunske nastave na srpskom jeziku u organizaciji Ministarstva prosvete Republike Srbije, predvođeni nastavnicom Biljanom Krčum, podsetili su  prisutne da smo potomci Svetog Save i kako se neguje svetosavlje i van granica matice. Učenici su sa ponosom govorili stihove naših velikih pesnika posvećene prvom srpskom prosvetitelju i svoj nastup završili rečima:

“Sveti je Sava svetlo u tami koje za nas večito sja,

ne smemo biti tužni i sami, čuva nas on, čuva od zla!”

Njihov trud i pobeda nad tremom nagrađena je slatkim paketićima u torbi sa likom Svetoga Save koje je deci pripremio otac Boris Topić. Roterdam je, i ove godine, u duhu zajedništva, svečano i sa ponosom obeležio Svetog Savu.