Početna Događanja Izložba fotografija „Nasleđe od kamena i neba – svetska kulturna baština Srbije”...

Izložba fotografija „Nasleđe od kamena i neba – svetska kulturna baština Srbije” do 06.02. u Ambasadi Srbije u Vašingtonu

Izložba fotografija „Nasleđe od kamena i neba – svetska kulturna baština Srbije” može da se pogleda do 6. februara u Ambasadi Srbije u Vašingtonu

Uoči Savindana, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija ,,Nasleđe od kamena i neba” inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić svečano je otvorio izložbu, koju čine fotografije koje su deo međunarodnog nagradnog fotografskog konkursa koji je 2022. godine sprovela nevladina organizacija Art eksčejndž sa sedištem u Vašingtonu.

Ambasador se zahvalio, osnivaču i direktoru organizacije Art Exchange iz Vašingtona Svetlani Rogić, što je uspela da objedini i prikaže kulturna dobra Srbije koja se nalaze na Uneskovoj listi, čije lepote prevazilaze nacionalne granice i predstavljaju nasleđe čitavog čovečanstva.

Ovom izložbom se nastavlja veliki broj aktivnosti kojima će srpska kultura i tradicija biti predstavljene američkoj javnosti u predstojećem periodu.

Foto: artexchangeinc.org

Dalje prenosimo tekst o ovoj izložbi organizacije Art eksčejndž:

Pripadnici međunarodnog diplomatskog kora, predstavnici dijaspore i brojni posetioci koje je privukla tema izložbe imali su priliku da kroz fotografije, prateću video prezentaciju i muzički program srpske duhovne i izvorne muzike u izvođenju pijanistkinje Milice Sekulić i soprana Biljane Soldo dožive raskoš srpskog kulturnog nasleđa koji je Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu uvrstila u Listu svetske kulturne baštine, Listu nematerijalnog kulturnog nasleđa i Registar Pamćenje sveta. Izložbu čine dvadeset fotografija koje je odabrao žiri u sastavu: Svetlana Rogić, Ivan Bagus i Živojin Rakočević, između više stotina radova pristiglih na međunarodni fotografski konkurs „Nasleđe kamena i neba”.

U svom obraćanju posetiocima, Svetlana Rogić je ukazala da je Srbija dobar primer kako geografski i demografski nevelika zemlja može da ima važno mesto na mapi svetske kulturne baštine. Potom je povela prisutne na kratko putovanje kroz vreme od perioda praistorije do modernog doba koje je osvetlio srpski genije Nikola Tesla, ukazujući na važna arheološka nalazišta Lepenski vir i Vinču, zatim na bogata arheološka nalazišta i lokalitete iz rimskog doba na tlu Srbije, gde je rođeno čak osamnaest rimskih imperatora, da bi se najviše zadržala na periodu zlatnog doba srpske kulture srednjevekovnim manastirima – zadužbinama srpskih kraljeva i careva.

Svetlana Rogić je naglasila da su pomoć i zaštita danas naročito potrebni srpskom duhovnom i umetničkom nasleđu na Kosovu i Metohiji i ukazala na dva tragična događaja 1999. i 2004. godine kada su u prah bili pretvoreni vekovi ljudskih pregnuća, pri čemu su bili napadnuti čak i najznačajniji spomenici Kosova i Metohije koji se danas nalaze pod zaštitom Uneska: crkva Bogorodice Ljeviškeu Prizrenu, manastiri Visoki Dečani, Gračanica i Pećka Patrijaršija; a da se spomenicima i manastirima koji nisu uništeni, sakrivanjem istorijskih činjenica o tome ko ih je i kada gradio, i danas oduzima njihov srpski predznak i karakter.

Rogić je istakla, da je Srbija prebogata srednjovekovnim nasleđem kako onim koje se nalazi pod zaštitom Uneska, kao manastiri Mileševa, Studenica, Sopoćani, Đurđevi Stupovi, Petrova crkva u Novom Pazaru, tako i onim koje će to zbog svoje drevnosti, umetničke i duhovne vrednosti jednog dana sigurno biti: manastiri Žiča, Ravanica, Ljubostinja, Manasija ili Smederevska tvrđava.

,,Misija organizacije Art Exchange je da podstakne i predstavi američkoj publici umetnička dela i sadržaje koji se ne nude dovoljno u ovoj zemlji, a koji bi zasigurno obogatili američku publiku. Kao neprofitna organizacija, cilj nam je da povežemo ljude kroz umetnost na načine koji nam pomažu da razumemo jedni druge, saosećamo, osvetlimo istinu, inspirišemo i stvaramo”, objasnila je Svetlana Rogić.

Izvor: artexchangeinc.org