Početna Događanja Patrijarh Porfirije tokom svoje posete SAD-u posetio Čikago, Libertivil, Novu Gračanicu, Bogoslovski...

Patrijarh Porfirije tokom svoje posete SAD-u posetio Čikago, Libertivil, Novu Gračanicu, Bogoslovski fakultet

U Čikagu patrijarha i njegovu pratnju (episkopa kanadskog Mitrofana, protojereja-stavrofora Velibora Džomića i protođakona Dragan Radića), u porti velelepnog hrama dočekali su vladika novogračaničko-srednjezapadnoamerički Longin, sa sveštenstvom Sabornog hrama i mnogobrojnim parohijanima. I ovde su gosti dočekani od najmlađih članova parohije hlebom i solju. Patrijarh je prisustvovao  akademiji posvećenoj Svetome Savi, a posetio je i parohijsku školu u kojoj se nastava odvija prema dvojezičnom planu rada.  

Poseta Novog Gračanici i Boslovskom fakultetu Sveti Sava
Foto: SPC

U Libertivilu, u manastiru Svetog Save patrijarh je služio svetu arhijerejsku liturgiju, a sasluživali su protojerej-stavrofor Velibor Džomić, protojerej Dobrivoje Milunović, jereji Miloš Živković i Aleksandar Petrović i protođakon Dragan Radić, u molitvenom prisustvu episkopa Mitrofana, Longina i Kirila. Pojali su studenti Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Libertivilu. Po bogosluženju patrijarh je služio moleban pred moštima Svetog Mardarija Libertivilskog. Tom prilikom, patrijarh Porfirije pozdravivši verni narod. On je poručio da je „vera ono što osmišljava naš život i vera je ono što nas vodi punoći, a Sveti Mardarije je svojim životom pokazao kako i na koji način da verujemo u Boga. To ne zavisi ni od vremena u kojem živimo, niti od prostora u kojem živimo. Svi ljudi svih vremena pozvani su na jedno, a to je da budu sveti”.

Patrijarh Porfirije je takođe posetio Novu Gračanicu i Bogoslovski fakultet Svetog Save u Libertivilu. Tom prilikom, patrijarh je razgovarao sa profesorima i studentima o načinima unapređenja rada jedine srpske bogoslovske škole na prostoru Sjedinjenih Američkih Država.

Patrijarh u manastir Svetog Save u Libertivilu
Foto: SPC

Naslovna slika – patrijarh sa učenicima parohijske škole u Čikagu
Foto: SPC