Početna Događanja U norveškom gradu Tonsberg obeležen Sveti Sava uz goste iz Kragujevca

U norveškom gradu Tonsberg obeležen Sveti Sava uz goste iz Kragujevca

U organizaciji društva Sveti Sava iz norveškog grada Tonsberga održana je velika proslava Savindana. Ovu divnu manifestaciju, koje obeležava celokupno srpsko rasejanje obogatili su učenici Srpske dopunske škole nastavnice Marije Damnjanović Dimitrijević, prvi nastup folkloraša društva, kao i gostovanje članova hora Sveti Sava iz Kragujevca.

Foto: Udruženje Sveti Sava Tonsberg

„Program koji su nam priredili Marijini đaci bio je na visini zadatka, a parohija Sveti Vasilije Ostroški im je obezbedila svetosavske paketiće. Među gostima bio je nam je i ambasador Republike Srbije u Norveškoj Dragan Petrović. Dan je obeležio i prvi nastup naših folkloraša. Veliko hvala svima koji su spremali slavsku trpezu i učestvovali u organizaciji, kao i svešteniku Aleksandru Zeljkoviću”, istakli su članovi društva Sveti Sava iz Tonsberga.

Učenici Srpske dopunske škole izvode program
Foto: Udruženje Sveti Sava Tonsberg

Program i nastup gostiju iz Kragujevca, članova hora Sveti Sava, koje je predvodio otac Ivan Antonijević izazvao je oduševljenje i mnogo emocija dragih domaćina. „Pesme u kojima se sećamo naših bližnjih, kao i veličamo Svetosavsku lozu Nemanjića i uznosimo slavopoj svevišnjem Bogu izmamile su suze svih prisutnih, kako publike, tako i izvođača. Po završenom programu, otac Ivan Antonijević je uručio ručni krst kao skromni dar Pravoslavnoj crkvenoj opštini Svetog Vasilija Ostroškog, odnosno ocu Aleksanru Zeljkoviću, radi molitvenog sećanja na ovako veličanstveno molitveno sabranje i koji će blagosiljati verni narod ove lepe zemlje”, istakli su predstavnici hora iz Kragujevca.

U lepom druženju, punom divnih priča i radosti povodom obeležavanja Svetog Save, proveo se lep dan uz žagor najmlađih i prijatne zvuke naše muzike.