Početna Događanja „Da živimo svi u slozi” – proslava Svetog Save u Sloveniji

„Da živimo svi u slozi” – proslava Svetog Save u Sloveniji

Nova 2023. godina dobro je počela za dopunsku nastavu na srpskom jeziku u Sloveniji. Naši đaci koji imaju časove srpskog jezika i kulture u OŠ Maks Pečar u Črnuču dobili su knjige na srpskom jeziku za svoju školsku biblioteku.

I dok se na časovima u Sloveniji učilo o srpskim običajima u vezi sa Badnjim danom i Božićem, a u Mariboru pravili i ukrasi za slavski kolač, 30 naših učenica i učenika boravilo je u Beogradu od 4. do 6. januara. Posetu je organizovala narodna poslanica Sanja Lakić i realizovala je u saradnji sa Savezom Srba Slovenije i Upravom za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a na inicijativu Ambasade Republike Srbije u Sloveniji. Deca su sa svojim nastavnicama, između ostalog, posetila Narodnu skupštinu Republike Srbije, Narodni muzej, Hram Svetog Save, Kalemegdan, Savski plato, Muzej FK Crvena zvezda. Primili su ih predsednik Republike Aleksandar Vučić i patrijarh Porfirije. Za neke je to bila prva poseta zemlji porekla. Vratili su se oduševljeni i puni utisaka. Nadamo se da će „Badnji dan u Beogradu” postati tradicija, jer je interesovanje za ovakve posete ogromno.

Foto: Srpska škola u Sloveniji

Obradovalo nas je i to što je Anastasiji Tešanović, naša učenica iz Ljubljane, osvojila drugo mesto na likovnom konkursu „Božić u mom domu” SKSO Kruna iz Italije.

Ostatak januara u svim nastavnim mestima posvećen je učenju o životu i radu Svetog Save. Učenice i učenici su slušali o Svetom Savi, gledali filmove o njemu, upoznali se sa mapom njegovih putovanja, analizirali, recitovali i pevali pesme o Savi, rešavali kvizove, pravili mape uma o Svetom Savi, crtali njegov lik ili ga pravili od različitih materijala i pripremali se za svečano obeležavanje Savindana.

Pre priredbi posvećenih životu i delu Svetog Save, đaci mlađe grupe koji nastavu imaju u OŠ Martin Krpan, u Ljubljani, izveli su pred svojim roditeljima recital „Piši lako, evo kako!” i muzičku igru „Ja posejah lan”, a zatim su zajedno sa roditeljima rešavali kviz koji se odnosio na srpsku kulturu, uživajući u učenju, zabavi i druženju. 

Zatim su se nizale priredbe za Svetog Savu u Postojni, Mariboru, Kranju, Novom Mestu, Novoj Gorici, Kopru i Ljubljani, koje su uglavnom realizovane u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i srpskim kulturnim društvima. U Postojni su đaci recitovali, pevali, glumili u čast prvog srpskog prosvetitelja. Učenice i učenici iz Maribora i Miklavža na Dravskom polju učestvovali su u proslavi slave Svetog Save u crkvi Svetih Ćirila i Metodija, recitovali su i pevali u svečanoj atmosferi. Školska slava obeležena je prigodnim programom i rezanjem slavskog kolača i u svečanoj sali Kulturnog društva Brdo, u Kranju. Učenice i učenici su izveli dramski komad „Krsna slava – Sveti Sava”, u čemu im je pomogao i sveštenik. Đaci iz Trebnja, Straže i Novog Mesta prisustvovali su svečanoj liturgiji u crkvi u Novom Mestu, pevali Himnu Svetom Savi, a zatim, kroz zanimljiv recital, pokazali koliko poznaju njegov život i delo. Srpska pravoslavna crkvena opština Novo Mesto darovala je najmlađima paketiće. Učenice i učenici u Novoj Gorici su, u svečanoj i toploj atmosferi, pred prepunom salom, izveli priredbu za Savindan sa najmlađim članovima Srpskog kulturnog društva Sloga. Nakon priredbe, deci su podeljeni paketići koje su obezbedile đačke porodice i predstavnici društva. Đaci dopunske nastave na srpskom jeziku sa celog slovenačkog primorja, od Ankarana do Pirana, obeležili su Dan Svetog Savu pevajući i recitujući o svetitelju Savi u koparskoj crkvi.

Foto: Srpska škola u Sloveniji

U Ljubljani je Dan Svetog Save obeležen u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom. 27. januara đaci dopunske nastave na srpskom jeziku pevali su u crkvi Himnu Svetom Savi i dobili paketiće. Sutradan je održana Svetosavska akademija u prepunoj sali Parohijskog doma. Program su pripremile nastavnice, a izveli su ga đaci dopunske nastave na srpskom jeziku. U programu je učestvovalo 120 učenika, a svečanosti su prisustvovali sveštenici Hrama svetih Ćirila i Metodija, ambasadorka Zorana Vlatković i drugi predstavnici Ambasade, predstavnici različitih udruženja i mnogobrojni roditelji. U okviru proslave prikupljen je novac za humanitarne svrhe od prodaje bukmarkera koje su napravili đaci dopunske nastave na srpskom jeziku.

U okviru obeležavanja Savindana realizovan je i onlajn susret učenica i učenika OŠ Miroslav Antić u Beogradu sa đacima dopunske nastave na srpskom jeziku iz Kopra. Razgovor se vodio o Svetom Savi, đaci su čitali sastave i stihove posvećene svetitelju.

Proslava Savindana bila je još jedna lepa prilika za okupljanje dece i roditelja srpskog porekla u Sloveniji i za održavanje naše kulturne tradicije.

Za portal Rasejanje.info nastavnica Srpske škole u Sloveniji dr Jelena Stefanović