Početna In Memoriam Oproštaj od najstarije glumice na svetu Branke Veselinović

Oproštaj od najstarije glumice na svetu Branke Veselinović

Juče je u 105 godini preminula naša čuvena glumica Branka Veselinović. Rođena kao Branka Ćosić; Stari Bečej, 16. septembar 1918.  bila je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica. Duže vremena bila je najstarija srpska glumica kao i najstarija srpska glumica ikada, a poslednjih nekoliko meseci života, bila je i najstarija živa glumica na svetu. Sa svoje 104 godine i 84 godine duge glumačke karijere, glumila je u više od 100 predstava u pozorištu, i više od 50 televizijskih serija i filmova. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarni rad.

Prenosimo vrlo zanimljiv tekst o čuvenoj Branki objavljen na FB stranici Gromade Filmske:

Legenda Branka Veselinović je preminula u 105. godini i kako se prigodno oprostiti od nekoga ko je preminuo u 105. godini? Ništa suze, samo aplauzi.

Bila je poslednja iz reda osnivača Jugoslovenskog dramskog pozorišta i to je samo po sebi zvučno kao da je poslednja iz reda vitezova okruglog stola. Rođena u Austrougarskoj, verovatno ni sama nije mogla da pohvata u koliko je zvanično država živela ostavši sve vreme u Srbiji zapravo, ali to je najmanje važno. Važno da je stupila prvi put na scenu davne 1938. godine, uspela da odigra preko 50 filmskih i televizijskih uloga, a ne postoji način da se izmeri koliko i pozorišnih, uspela je da uzme Orden rada sa zlatnim vencem, Sterijinu nagradu, Nušićevu nagradu za životno delo, Vukovu nagradu, tako da koja god istorijska ličnost ima svoje priznanje, to priznanje je ona osvojila. A sa istorijskim ličnostima se i družila pored toga što je stvarala istoriju za svoj groš, pa su među njenim kompanjonkama bile Desanka Maksimović, Marija Crnobori, Mira Stupica i tako dalje.

Uvek bila deo krema, ali prava slava, ona slava kad se bar jednom godišnje piše o tebi u svim živim medijima, to je stiglo prethodnih godina. Zašto? Zato što smo prethodnih godina bili svedoci kako Branki Veselinović nikakva biologija, svetske krize ili onostrane demonske sile ne mogu ništa, Branka je neko kome niko nije mogao ništa i neko ko je slavio rekordne rođendane uz pažnju medija i konstantan osmeh, onda 364 preostala dana je slavila život samo uz osmeh, medijima je to već bilo ređe zanimljivo.

Toliko srdačna da je ispunila želju koju je čula toliko puta da joj je upućena, „105, pa opet”, ušla je u tu famoznu 105. godinu i sada nastupa ono „opet”, sigurno na nekom daleko boljem mestu. Idemo opet, Branka. Neka Vam je večna slava.

Izvor: FB Gromade Filmske