Početna In Memoriam Donka Špiček zauvek u našem sećanju

Donka Špiček zauvek u našem sećanju

Na današnji dan, pre osam godina, napustila nas je Donka Špiček, dugogodišnja predsednica Upravnog odbora Dečjeg kulturnog centra Beograd i jedan od osnivača međunarodne manifestacije Radost Evrope koja već 55 godina traje i okuplja oko hiljadu dece godišnje iz mnogobrojnih evropskih zemalja.

Čuvena Donka Špiček ostavila je neizbrisiv trag ne samo u Dečjem kulturnom centru Beograd, nekadašnjem Domu pionira, već i u Radio televiziji Beograd, gde je radila kao glavni i odgovorni urednik Redakcije programa za decu i mlade, potom u Centru Sava, gde je bila direktor Sektora za kulturu, zatim u Pozorištu Boško Buha, gde je bila operativni direktor deset godina. Urednik mnogobrojnih programa i poznatih televizijskih serija „Sivi dom” i „Zaboravljeni” i organizator velikog broja međunarodnih gostovanja, Donka Špiček bila je i član radne grupe Programa za decu i mlade Evrovizije kao predstavnik jugoslovenske radio-televizije od 1982. do 1990.

Donka ispred DKCB
Foto: DKCB

Posvećena deci i njihovom obrazovanju i vaspitanju, Donka Špiček osmislila je i realizovala niz kvalitetnih i kulturno-obrazovanih programa za decu. Kao glavni i odgovorni urednik Redakcije „Susreti četvrtkom” Doma pionira realizovala je kultne tribine za decu školskog uzrasta, kojima je predstavljala različite profesije – od odžačara, umetnika, naučnika sve do astronauta. Na ovom programu mladi Beograđani upoznali su legendarne astronaute Nila Armstronga, Edvina Oldrina i Majkla Kolinsa, koji su nakon programa istakli da na najbolji način obrazujemo našu školsku decu. Na ovom programu nastala je i ideja o osnivanju Međunarodnog susreta dece Evrope „Radost Evrope”, koju je Donka Špiček, zajedno sa saradnicima, osnovala 1969. godine. Pored ove velike manifestacije, Donka Špiček zaslužna je za realizaciju jednog od najeminentnijih muzičkih festivala za decu – „Dečjeg beogradskog proleća”, koji se nakon dvadeset godina vratio na scenu Dečjeg kulturnog centra Beograd.

Pored mnogobrojnih priznanja i nagrada – plaketa UNICEF, Orden osmeha dece Poljske, Zlatni Beočug Beograda, Zmajeva nagrada, međunarodne nagrade „Grozdanin kikot” i „Mali princ”, na predlog Dečjeg kulturnog centra Beograd dodeljeno joj je i priznanje Zlatna medalja za doprinos kulturi. Dobijene nagrade i priznanja predstavljaju potvrdu uspešnog višedecenijskog rada Donke Špiček na polju umetnosti i edukacije dece i mladih.

Generacije dece i mladih odrastale su uz kvalitetne dečje programe koje je naša Donka osmišljavala i sa neverovatnom energijom i ljubavlju realizovala. Upravo zbog te posvećenosti i ljudske i profesionalne veličine koju je posedovala, Dečji kulturni centar Beograd joj se zahvalio nazvavši svoju Veliku salu njenim imenom za večno sećanje na sjajnog profesionalca velikog srca.

Izvor: DKCB