Početna Događanja Proslava Vidovdana u Esenu

Proslava Vidovdana u Esenu

U crkvi Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana u Esenu, u Nemačkoj, u nedelju 30. juna 2024. godine tradicionalno, proslavljena je dečija slava Vidovdan svečano.

„Akademija je nazvana „Mali čas istorije”. Pripremila su je deca esenske parohije kroz različite nastavne aktivnosti: na svetim liturgijama, na časovima veronauke, na dečijim radionicama, u okviru proba Pozorištanceta i KUD-a Kolo iz Esena”, rečeno je u CO u Esenu.

Domaćin slave bila je devojčica Sofija Milosavljević sa porodicom. Svetu liturgiju služio je protojerej-stavrofor Danilo Radmilović. „Nakon osvećenja prazničnih znamenja, program je otvorila Ana Radmilović pesmom „Suze Kosova” tako što je ušetala u crkvu sa svom decom parohije, koja su se sva poklonila ikoni Svetog Lazara. Marijana Popović, reditelj svečane akademije, pozdravila je svu decu i sve goste u crkvi, besedila je o Kosovu.  U nastavku programa Željko Simić, jedan od roditelja, inače trener veterana u KUD-u Kolo iz Esena, držao je čas istorije o Šumaricama i besedio „Krvavu bajku” Desanke Maksimović.

Kasnije u toku programa je Željko besedio i „Kosovo polje” srpskog akademika i pesnika Matije Bećkovića”, program je pojasnio sveštenik Radmilović.

U sledećem delu vidovdanskog časa istorije nastavljen je pričom o Lazaru i njegovoj porodici. Čuveno Pozorištance Sveti Stefan iz Esena, spremilo pozorišnu predstavu Mala istorija Srbije. Mališani iz Pozorištanceta spremili su kratku predstavu o Oliveri. Željka Ivančević inspiraciju je pronašla u jednoj staroj poučnoj i dobroj emisiji „Mala istorija Srbije” u kojoj naši velikani Milan Lane Gutović i Vlasta Velisavljević govore o istoriji našeg naroda.  U nastavku je devojčica Sofija Milosavljević otpevala pesmu „Ne dam”, čiji je tekst napisao Goran Vitić.

Hor Pozorištanceta izveo je premijerno numeru „Lazarica” sa ozbiljnim dečijem orkestrom koji je predvodio Dragan Tošić. Svečanu akademiju zatvorilo je zajedničko pojanje sve dece zajedno sa Anom Radmilović „Oj Kosovo Kosovo”.

„Deca su u rukama držala božure, cvet koji simbolično asocira na Kosmet. Svečanost u sali otvorila je pevačka grupa KUD-a Kolo iz Esena sa pesmom „Domaćine dobri gosti dojdoše.” Mala grupa folklora se predstavila sa svojom koreografijom. Domaćini slave zajedno sa Kolom srpskih sestara na čelu sa Brankom Stanković, spremili su bogatu slavsku trpezu”, dodato je u CO u Esenu.

Izvor: Rasejanje.info