Početna Događanja U Havani otvorena izložba posvećena Nikoli Tesli

U Havani otvorena izložba posvećena Nikoli Tesli

U Havani je otvorena izložba, posvećena jednom od najznačajnijih srpskih i svetskih naučnika  Nikoli Tesli. Izložbu pod nazivom„Energija za budućnost – Nikola Tesla, razvoj hidroenergetike” u Kubi otvorila je potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković.  Ova kulturna manifestacija se održava u godini, kada se obeležava 120 godina od uspostavljanja bilateralnih odnosa Srbije i Kube.

„Veliko mi je zadovoljstvo da u Havani, prestonici bliske i prijateljske Republike Kube, otvorim ovu izložbu. Predstavljanjem jedne od najznačajnijih ličnosti srpskog naroda i svetske nauke, zajedno dajemo doprinos jačanju našeg prijateljstva”, rekla je ministarska Gojković. „Jednom prilikom Tesla je rekao ’Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina’. Ove reči najbolje odslikavaju njegov kosmopolitski duh, koji nijednog trenutka nije zaboravio odakle je i gde su mu koreni. Naša je sreća, i neskriveni ponos, da smo imali sunarodnika koji je obeležio 20. vek i prepoznatljiv je u svakom uglu planete”, naglasila je Maja Gojković.

Foto: Ministarstvo kulture Srbije

Prema njenim rečima, organizacijom ove izložbe, Ministarstvo kulture Republike Srbije još jednom daje doprinos očuvanju sećanja na, po mnogima, najvećeg svetskog pronalazača prošlog milenijuma. „Nikola Tesla je globalni simbol nauke i napretka i sigurna sam da nema boljeg načina da Srbiju predstavimo Kubi. Večerašnja izložba važna je karika u stvaranju naše zajedničke budućnosti i jačanju veza u oblasti kulture. Znajući da je upravo kultura najbolji način za povezivanje pojedinaca i zajednica, ova izložba značajan je korak u proširenju naše kulturne saradnje i što većem predstavljanju umetnika i institucija iz Srbije na Kubi i obratno“, poručila je Gojković, a prenelo Ministarstvo kulture.

Inače Maja Gojković je sa kubanskim ministrom kulture Alpidiom Alonsom Grauom, u okviru obeležavanja 120 godina diplomatskih odnosa, potpisali Memorandum o razumevanju u oblasti filma između dve zemlje. Po rečima ministarske kulture Srbije, potpisivanje Memoranduma o razumevanju u oblasti filma prvi korak u konkretizaciji saradnje na osnovu Programa saradnje u oblasti kulture, te da je značajna obostrana opredeljenost za razvoj saradnje u oblasti filmskog stvaralaštva i naglasila da Srbija poslednjih godina sve više ulaže u ovu oblast, ima odlične filmske radnike, i po broju snimljenih filmova i serija postala je lider u regionu. Ministarska se sastala i sa predsednikom Vlade Republike Kube Manuelom Marero Kruzom.