Početna Moja Priča Glumica i top-model Lana Ašanin gradi uspešnu karijeru u Americi

Glumica i top-model Lana Ašanin gradi uspešnu karijeru u Americi

„Ponosna sam na svoje srpsko poreklo”

Ona je mlada, lepa i uspešna. Poseduje onaj „X faktor” koji je izdvaja iz prosečnosti i daje njenoj ličnosti upečatljivu notu. Stoga nije nimalo čudno što se posvetila šou-biznisu. Hoće je scena, vole je kamere i foto-aparati. Svuda je tražena. Čas je u Njujorku, čas u Los Anđelesu, čas u Las Vegasu… Kao multitalentovana ličnost, gradi uspešnu karijeru top-modela, TV hostese (voditeljke) i glumice. Zove se Lana Ašanin. Naše gore list. Iako je rođena u Nemačkoj, osim nekoliko svetskih jezika, tečno govori i svoj maternji.

Vaše ime se pročulo i u Srbiji. Srbi su jako ponosni na svakoga, sa ovog podneblja, ko postigne uspeh u svetu. Publika u otadžbini želi da sazna što više o vama: odakle vodite poreklo, gde ste rođeni, ko su vam roditelji i čime se bave, gde ste sve živeli…?

– Moji roditelji su iz Srbije. Rođena sam u Nemačkoj u Frankfurtu gde sam se i školovala. Otac je poslovođa jedne građevinske firme u Frankfurtu, a mama je trgovac. Živela sam, osim u Frankfurtu, jedno vreme u Aziji – u Bangkoku, Tajlandu i Hong Kongu. Poslednjih deset godina sam u Los Anđelesu i Njujorku“, pripoveda nam Lana svoju životnu priču.  

Foto: arhiva L. Ašanin

Vrlo mlada je ušla u svet modelinga. Pitamo je, da li je oduvek želela da postane poznata ili joj se slava „slučajno dogodila”? Zanimalo nas je o čemu je maštala da bude kad odraste, o čemu je sanjala? Kaže, da je oduvek imala želje, ambicije i snove. „Samo sam želela da ispunim svoj cilj. Jedan deo mojih snova je ispunjen kroz karijeru modela u Evropi, Bangkoku, na Filipinima, ali i u Los Anđelesu…”

Kako su Vaši roditelji reagovali na Vaš ulazak u svet mode? Da li su Vas podržavali ili su pak, imali drugačije planove za vašu budućnost?

– Imala sam potpunu slobodu u izboru profesije. Nikada mi nisu ništa uskraćivali, nisu me sputavali. Naprotiv, oduvek sam imala njihovu podršku u svakoj mojoj želji i planu za budućnost i na tome sam im posebno zahvalna.

Sa samo 17 godina postali ste Mis Crne Gore. Da li Vam je ta titula bila odskočna daska za ulazak u svet modelinga i televizije? 

– Tako je, vrlo mlada sam postala Mis Crne Gore. Pre toga sam učestvovala na takmičenju za Mis Frankfurta gde sam osvojila treće mesto. Potom sam bila druga pratilja na izboru za Mis Nemačke. Svakako da su mi sve te titule pomogle da budem zapažena i bile su odskočna daska za moj dalji uspeh.

Lana Ašanin je često na naslovnim stranama poznatih svetskih časopisa
Foto: arhiva L. Ašanin

Snimila je reklame za mnoge prestižne brendove:  Nescafe, LG Electronics, Bosch, Shell, Sunkist, Coca-Cola, Blue Eagle scotch… Kaže da su joj sve one drage, ali ipak priznaje, da je „najviše ponosna na reklamu za Nescafe”.

Kako poseduje izrazitu senzualnost, njeno lepo lice krasilo je naslovnice mnogih prestižnih svetskih magazina kao što su: Cosmopoliten, People Magazine, MAXIM, FHM, Avon Cosmetics, Uniq Magazine, Women of Wealth Magazine, Belle Femme Magazine, Woman`s Magazine, Mega Magazine, Triumph Swimmear, Guy Laroche, Otto... i mnogih drugih.

Vi ste multitalentovana ličnost. Zapažen je Vaš rad u modelingu, glumi, ali i na TV-u kao hostese mnogih uspešnih programa. Gde ste sve radili kao TV lice? U kojim ostvarenjima ste do sada glumili? Šta Vas najviše ispunjava?

– Igrala sam u TV serijama: Entourage, The Mentalist, Deal or no Deal, New York Rooftop Story, Michael Wardeath, The Streetz, The Unempoyment, Mob Diaries… Zadovoljstvo mi pričinjava sve navedeno, mada moram iskreno da kažem, najsrećnija sam kao glumica i TV hostesa. To me najviše ispunjava.

Kao glumica prvi put se okušala u TV seriji The Mentalist, koju je snimila u Americi. O planovima i budućim projektima ne priča rado. Poštuje kodeks profesionalnosti. „Upravo razmatram jedan ponuđeni ugovor. U mom poslu se ne priča unapred šta se radi”, kratko odgovara.

Ono čime se Lana bavi, na prvi pogled izgleda, glamurozno, bajkovito, pompezno. Publika vidi blještave premijere, blistave zvezde u brendiranim toaletama na crvenom tepihu… Međutim sve to ima i „drugu stranu medalje”. Pitamo je, šta ne voli u profesijama kojima se bavi? Ima li nešto što joj smeta? Što je iritira?

– Ne volim nadmene, uobražene ljude. One koji misle da su veći od Boga! Svako od nas je jedinstven, posebna ličnost. Za svakog u ovom poslu ima mesta.  

U svojoj karijeri Lana je upoznala dosta slavnih ličnosti. Intrigiralo nas je, ko je od njih na nju ostavio poseban utisak, ko ju je impresionirao?

– Ne bih mogla nikoga posebno da izdvojim. Kada radim, radim i nema veze ko je samnom na setu. Za mene je ovo samo posao kao i svaki drugi. Nema tu nikakve posebne misterije.

Foto: L. Ašanin

Iako sarađuje sa svetskim zvezdama, priznaje da ne poznaje mnogo srpsku filmsku industriju. Otkriva takođe, da nažalost, ne poznaje ni puno naših filmskih stvaralaca koji žive i rade u SAD. Ali se nada da će se to promeniti.

Šta mislite, da li Vas je slava promenila? „Ne, uvek sam bila ista i ostaću ista”, kategorična je.  

Kako izgleda biti Srpkinja u Njujorku?

– „Biti Srpkinja u Njujorku je dobro, ovo je kosmopolitski grad. Vidite, ja mogu da živim na bio kom kraju sveta, ali ja ću uvek biti Srpkinja i uvek ću se boriti za svoj narod koji mi je u srcu.

Uvek ističete svoje srpsko poreklo. U tom smislu, kao poznata ličnost čija reč ima „težinu” i veliku moć u javnosti, aktivno ste se uključili u rad Tesline naučne fondacije iz Filadelfije. Kako je došlo do te saradnje?

– Da, taj rad mi pričinjava veliko zadovoljstvo i sa ponosom i velikom radošću sam prihvatila ponudu za saradnju, Nikole Lončara predsednika Tesla fondacije. Drago mi je da svojom delatnošću mogu da doprinesem rasvetljavanju lika i dela velikog srpskog naučnika Nikole Tesle. Mislim da ovde u Americi široj javnosti još nije dovoljno poznat njegov značaj za doprinos celokupnom čovečanstvu.

Na kraju, pitali smo Lanu: Šta bi poručila publici u Srbiji?

„Da budu zdravi, srećni i da najviše vole svoju zemlju. Našu lepu Srbiju!”

Pored Tesle ceni i Pupina

Osim Nikole Tesle, izuzetno cenim i Mihajla Pupina, naučnika i izumitelja koji je u Njujorku radio skoro 40 godina kao profesor na Kolumbija Univerzitetu. Sahranjen je na groblju Vudlon (Bronks) u Njujorku. Uz njega, tu počiva i njegova supruga Katarina Sara, rođena Džekson.

Milion pratilaca na Fejsbuku

Kao svaka slavna ličnost i Lana magično privlači svoje fanove. Tako ona ima više od milion pratilaca na svom fejsbuk biznis profilu. Na žalost u decembru prošle godine taj profil je hakovan. Lana obaveštava svoje obožavaoce da je upravo u izradi nova stranica.

Izvor: Ona magazin / Marina Bulatović