Početna Događanja I ove godine statua Maneken Pis u Briselu za Dan državnosti bila...

I ove godine statua Maneken Pis u Briselu za Dan državnosti bila u šumadijskoj narodnoj nošnji

Na Dan državnosti Srbije i ove godine je simbol grada Brisela statua Maneken Pis, bila tradicionalno obučena u šumadijsku narodnu nošnju.

Ambasada Republike Srbije u Kraljevini Belgiji, u saradnji sa predstavnicima grada Brisela i belgijskim udruženjem Prijatelji Maneken Pisa, svakog 15. februara organizuje obeležavanje Dana državnosti Srbije oblačenjem statue u srpsku narodnu nošnju. Tradicionalno u podne, kolektivi srpskih diplomatskih predstavništava u Briselu, pripadnici srpskog rasejanja, kao i ostale zvanice okupe sen na trgu ispred poznate statue, gde se u svečarskoj atmosferi obeleži Dan državnosti, prenela je Ambasada Srbije u Belgiji. Ovoj lepoj manifestaciji prisustvovali su pored ostalih, predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Belgije, predstavnici grada Brisela, regiona Brisela, glavnog grada, kao i mnogobrojni prijatelji naše zemlje.

Ambasador Srbije u Belgiji Aleksandar Tasić obratio se prisutnima, govoreći o srpskoj tradiciji i istorijatu Sretenja, ali i o modernoj Srbiji, koja se ubrzano razvija i koja predstavlja jednu od najbrže rastućih privreda u Evropi. Tradicionalno, po starom srpskom običaju, poslužena je srpska pogača i so, kao i domaće pite, rakija i drugi prepoznatljivi nacionalni proizvodi.

Prisutni ispred statue Maneken Pis u Briselu
Foto: Ambasada Srbije u Belgiji