Početna Događanja U Beču organizovan 24. po redu Svetosavski bal sa preko 1500 gostiju

U Beču organizovan 24. po redu Svetosavski bal sa preko 1500 gostiju

Nakon dvogodišnje pauze prouzrokovane pandemijom, po prvi put u istoriji u prestižnom balskom prostoru bečkog Hofburga , minulog petka, održan je 24. Svetosavski bal, u organizaciji Srpskog centra iz Beča. Ovaj bal, koji je okupio više od hiljadu i po posetilaca, je jedan od 14 balova koji se održavaju u Hofburgu, a jedini koji nije austrijski!

Foto: Dino Rekanović – Beč

Svetosavski bal je tradicionalna manifestacija koja datira još od davne 1864. godine, a tradiciju održavanja srpskog bala u glavnom gradu Austrije oživio je, pre više od 20 godine, Srpski centar iz Beča.

 „Tradicionalni Svetosavski bal u Beču uspešno je održan po prvi put u istoriji u prestižnom balskom prostoru bečkog Hofburga gde je okupio preko 1500 gostiju iz različitih zemalja.

Premijera održavanja bala protekla je i više nego uspešno, budući da su posetioci i prominentni gosti iz sveta kulture, politike i privrede tokom celog muzičkog programa uživali, plesali i izmestili se u potpuno drugačiji svet muzike, umetnosti i tradicije”, istakli su članovi Srpskog centra i dodali: „10.02.2023. je bilo veče u kome se pisala istorija, jer je tačno 177 godina od Slavenskog bala u Beču kada je prvi put izveden ,,Srpski kadril” Johana Štrausa Mlađeg 10.02.1846, koji je posvećen knezu Mihailu Obrenoviću. U petak, 10.02, prvi put tačno u ponoć publika je imala i priliku da pleše ,,Srpski kadril” u najprestižnijoj palati u Beču”, dodali su predstavnici Srpskog centra.

Visoke zvanice iz Srbije, R. Srpske, Austrije
Foto: arhiva I. Arsić

Osim nove lokacije, ovogodišnji Svetosavski bal je posetiocima ponudio i bogat i šarenolik kulturno-umetnički program. Na samom ulazu u Hofburg, članovi orkestra Organizacije Srpskog studenata u inostranstvu ogranka iz Beča su izvođenjem valcera priredili dobrodošlicu svim gostima bala. „Balet Narodnog pozorišta u Beogradu na Svetosavskom balu započeo je proslavu jubilarnih 100 godina postojanja, zvezda Eurosonga Bojana Stamenov vratila se u Beč prvi put nakon osam godina i zajedno sa Borisom Režakom i bendom  Rogati raskošnim vokalom pružili su publici noć za pamćenje”, naglasili su organizatori ovoga bala, dodavši da su svečano otvaranje bala muzički pratili hor i orkestar  Umetničkog ansambla Stanislav Binički Ministarstva odbrane Republike Srbije i vokalni ansambl Dankina brojanica, dok su kulturno-umetnička društva iz Šapca Čivija KUD Abrašević iz Šapca i Dom kulture Prnjavor, kao i  članovi Kluba ljubitelja istorijskog plesa izvodili su starogradske igre uz pratnju orkestra i hora. Vokalni umetnici Đurđica Gojković, Milana Prodanović i Lorena Janković uz muzičku pratnju A:Muzika Benda svojim performansima ulepšali su ceremonijalnu salu, dok se za ponoćni program pobrinuo maestralni Makao bend. U ulogama moderatora kroz program bala našli su se Ljubica Vraneš, Dragoljub Bajić i Mariana Pušić.

„Pored bogatog muzičkog i umetničkog programa, 24. Svetosavski bal je nastavio i svoju humanitarnu tradiciju koja je ove godine krunisana našom prvom saradnjom sa Novak Đoković fondacijom. Posebnu zahvalnicu dugujemo našem generalnom sponzoru BD Gruppe bez koje naša balska magija ne bi bila moguća. Takođe se ovim putem zahvaljujemo svim ostalim prijateljima i partnerima Svetosavskog bala, kao i volonterima koji su omogućili da 24. Svetosavski bal zasija u punom sjaju. Hvala svima koji su prisustvovali i na taj način doprineli nastavku dugogodišnje tradicije i podizanju Svetosavskog bala na viši nivo – zajedno smo ispisali istoriju!” naglasili su članovi Srpskog centra u Beču. Manifestaciju su  podržali Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstva odbrane Republike Srbije kao i Ambasada Republike Srbije u Austriji.

Bal je počeo uz zvuke valcera, a organizatori, članovi balskog organizacionog odbora udruženja Srpski centar iz Beča  (Milan Vidović, Branko Jovović, Nikola Osmokrović, Bogdan Osmokrović, Aleksandar Matić, Janko Matić i Tamara Nedić) i umetnički direktor Milorad Samardžija ušli su u salu uz zvuke marša „1300 kaplara”.

Članice vokalnog ansambla Dankina brojanica
Foto: arhiva I.Arsić

Izvođenjem Svetosavske himne i paljenjem slavske sveće bal je zvanično i otvoren.

Episkop austrijsko švajcarski Andrej je poručio gostima da se osećaju radosno i prijatno jer je Svetosavski bal događaj na koji su Srbi kao narod ponosni. „Proslavljamo Svetog Savu našeg prvog episkopa i prosvetitelja i učitelja kako priliči i dolikuje, najpre liturgijski u našim hramovima, na duhovnim akademijama i školskim ustanova, a zatim evo u nastavku svih svečanosti prinosimo Svetom Savi pohvale i kroz ovaj Svetosavski bal za ovu 2023.godinu”.  Vladika je dodao, da je ovaj bal bio uvek pokazatelj i merilo kulturnog dometa Srba kao građana visoke kulture i nauke.

Milan Vidović, predsednik udruženja Srpskog centra iz Beča uz dobrodošlicu gostima, rekao je da se radi o danu u kome se piše istorija, jer je tačno 177 godina od Slavenskog bala u Beču, kada je prvi put izveden Srpski kadril Johana Štrausa Mlađeg.

„A danas prvi put zajedno plešemo Srpski kadril tačno u ponoć u ovoj najprestižnijoj palati u Beču”, rekao je predsedik Centra i dodao da i balet Narodnog pozorišta iz Beograda obeležava na Svetosavskom balu u Beču 100 godina postojanja.

„U maniru bečkih balova, priređena je vrhunska tačka ponoćnog dodatka, na kojoj su igrači i plesači ansambala iz Šapca i Beograda uz instrukcije koreografa Dejana Trifunovića izveli „Srpski kadril” Johana Štrausa Mlađeg. Po prvi put je programski osmišljeno da ovo bude i kadril publike, te su svi bili pozvani da zaplešu. Taktovi ove čuvene kompozicije, čije je izvođenje neizostavna tačka Svetosavskog bala, prepunili su plesni podijum. Veliko oduševljenje za balske goste je bila i završna tačka baleta beogradskog Narodnog pozorišta, koji je izveo deo mjuzikla na temu kultnog filma „Ko to tamo peva”, istakli su organizatori.

Bal je imao i humanitarni deo, te je u saradnji sa Fondacijom Novaka Đokovića organizovana aukcija nakon ponoćnog programa. Prodati su dres sa potpisom Novaka Đokovića, dres sa potpisom austrijskog reprezentativca srpskog porekla, Aleksandra Dragovića, kao i umetničko delo slikara Damjana Kovačevića i Marka Kusmuka. Aukciju su vodili poznati sportski novinar Aleksandar Stojanović i Nenad Janković alijas Nele Karajlić, poznati muzičar i kompozitor.