Početna Kultura U subotu 4. marta u Cirihu promocija Radenka Mićića – „Mudre misli...

U subotu 4. marta u Cirihu promocija Radenka Mićića – „Mudre misli ruskih klasika”

U organizaciji Radio Kruga iz Švajcarske, u subotu, 04.03.2023. godine od 19:00 časova u gradskoj kući grada Ciriha (Volkhaus) mladi autor Radenko Mićić iz Srbije održaće književno veče.  Druženje će biti u sobi 21, na drugom spratu ustanove Volkshaus (Stauffacherstr  60).

Radenko Mićić je rođen u Užicu 1995. godine gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. U Beograd se seli 2014. godine kada i upisuje Fakultet političkih nauka, politikološki smer. Dve godine kasnije pokreće projekat „Ruski pisci“, u svrhu promocije kulturnog dobra i umetničkog stvaralaštva. Kroz njega ostvaruje saradnju sa najeminentnijim domaćim pozorišnim ustanovama,izdavačkim kućama,filmskim produkcijama, festivalima kulture, kao i sa priznatim umetnicima. Putem projekta „Ruski pisci” publici je darovano preko 2000. književnih dela, 1200. pozorišnih karata i ulaznica za premijere domaćih kinematografskih ostvarenja. Na leto 2022. godine, osnovao je Master izdavaštvo, kao prvo privatno izdavaštvo na teritoriji Zlatibora. Nakon dve godine rada na knjizi „Mudre misli ruskih klasika”, svoje delo predstavio je publici na ovogodišnjem sajmu knjiga u Beogradu u formi samostalnog izlagača. Svoj primerak knjige nabavile su i ugledne javne ličnosti poput Novaka Đokovića, Ivana Bosiljčića, Viktora Savića, Andrije Miloševića i mnogih drugih.

Knjiga „Mudre misli ruskih klasika” nastala je kao rezultat više godišnjeg iščitavanja i izvlačenja misli iz najpriznatijih dela ruske književnosti. Knjiga se sastoji od 20 tematskih celina: Čovek, život, ljubav, sreća, tuga, osećanja, dobro i zlo, sloboda i pravda, istina, Bog i vera, ideja i ideal, talenat i dar, lepota, prijateljstvo, svet, uspeh, um, vreme, razne teme, Svet o ruskim književnicima. Navedene celine broje preko četiri stotine misli koje potiču iz, blizu, pedeset književnih dela. Takođe, na kraju knjige čitaoca očekuju pet uzbudljivih priča o životu ruskih pisaca: Dostojevski pred streljačkim vodom, Puškinov poslednji dvoboj, Maksim Gorki u Kraljevini Jugoslaviji, Lav Tolstoj i beg u siromaštvo, Tajna Majstorovog testamenta. Knjiga je namenjena onima koji bi želeli da se podsete i vrate na one ključne pouke iz klasika ruske književnosti, ali i za one koji su svoje čitalačko putovanje tek otpočeli. Ispod svake misli nalazi se naveden izvor i autor dela. U knjizi „Mudre misli ruskih klasika” nalaze se citati Dostojevskog, Tolstoja, Gogolja, Turgenjeva, Čehova, Puškina, Jesenjina, Berđajeva, LJermontova, Lomonosova, Bunjina, Bulgakova, Nabokova, Pasternaka, Solženjicina, Majakovskog, Zamjatina, Bakunjina, Gončarova i mnogih drugih književnih velikana koji su živeli i stvarali u Rusiji.