Početna Događanja Srećan ti rođendan, Srbijo! – Đaci srpske škole u Sloveniji, Francuskoj, Italiji...

Srećan ti rođendan, Srbijo! – Đaci srpske škole u Sloveniji, Francuskoj, Italiji i na Malti obeležili Dan državnosti

U Sloveniji, Francuskoj, Italiji i na Malti đaci dopunske nastave na srpskom jeziku Ministarstva prosvete Republike Srbije obeležili su Dan državnosti Republike Srbije. Bilo je to sreća susretenja u ljubavi i slobodi. Mislima, rečima, pesmom i kreativnim radionicama učenici su otkrivali istorijske i tradicionalne slojeve vezane za Sretenje.

Foto: Srpska škola Slovenija, Francuska, Italija i Malta

Slovenija

Na poziv prvog savetnika u Ambasadi Srbije u Ljubljani Aleksandra Gatalice, obeležen je Dan državnosti u prostorijama Ambasade. Zajedno sa nastavnicama Verom Majstorović Hristić i Svetlanom Todorović, uz rešavanje kviz pitanja, grupa đaka je napravila neobičnu zastavu Srbije, koja će krasiti prostorije ove institucije.

U Parohijskom domu u Ljubljani organizovana je radionica, koja je započeta prezentacijom o značaju ovog dana i pevanjem himne. Zatim su vredni učenici pravili srpsku zastavu u mozaiku, od različitih materijala. Naročito su uživali u rešavanju Kahut kviza, gde su, kroz odgovore, pokazali zavidno znanje o Prvom srpskom ustanku i srpskoj istoriji. Radionici su  prisustvovali đaci iz Ljubljane koji imaju nastavu sredom, a vodile su ih nastavnice  Slavica Radovanović i Maša Vukadinović.

Učenici dopunske nastave, koji časove na srpskom jeziku pohađaju u OŠ Dekani na slovenačkom primorju i u Velenju, ove su godine sa svojim nastavnicom Jadrankom Beti prvi put obeležili Dan državnosti Republike Srbije i sa časova poneli označivače za čitanje, koji će ih svakodnevno podsećati na otadžbinu.

Nastavnice Maja A. Šeguljev i Dragana Šoškić osmislile su i realizovale radionicu „Orden” u Mariboru, Murskoj Soboti i Miklavžu na Dravskem polju. Pravilo se ordenje, simboli i oružje iz Prvog srpskog ustanka i Prvog svetskog rata, upotrebom das mase, flomastera, bojica i mnogo mašte. U kreativnom stvaralaštvu su se deca podsetila slavnih bitaka koje je srpski narod vodio da bismo mi danas imali mir.

Foto: Srpska škola Slovenija, Francuska, Italija i Malta

Francuska

U Dransiju u Pariskom regionu đaci učiteljice Slavice Milić su pisali najlepše rečenice o svojoj otadžbini.  Pokazali su da se slogom najbrže stiže do cilja i to tako što su od delova brzo i spretno sastavili slagalicu – kartu Srbije. Zatim su na karti pronalazili mesta u Srbiji za koja ih vezuju drage osobe i sećanja. Takođe, potrudili su se da  stari zanati ne zaborave. Vredne dečje ruke su pravile posuđe od gline. Razgovaralo se o grnčarstvu i koliko je ono još uvek zastupljeno u Srbiji. Na kraju su se svi zasladili palačinkama, koje su mame sa ljubavlju pripremile.

U Nici su đaci sa učiteljicom Radmilom Savković sa radošću stvarali rođendanske čestitke Srbiji, crtali zastavu i pevali himnu. Naučili su još više o srpskoj istoriji i o značaju i simbolici Sretenja.

Foto: Srpska škola Slovenija, Francuska, Italija i Malta

Italija

Neobičnom tehnikom, sa ljubavlju, udruženim snagama, učenici iz Basana del Grape su sa nastavnicom Jelenom Jovanović izradili dve zastave Republike Srbije koje će ubuduće krasiti učionicu.

Malta   

Dan državnosti Republike Srbije proslavljen je bogatim kulturno-umetničkim programom. Učenici su sa svojim nastavnicama Jelenom  Jablanov Maksimović i Majom  Marinković bili deo kulturno-umetničkog događaja, koji se prvi put proslavlja na Malti u ovom obimu. U programu su učestvovali i Kancelarija Ambasade Republike Srbije na Malti, Malteško-srpska zajednica, KUD Dukat (čiji ansambl čine većinom đaci dopunske nastave) i angažovani pojedinci.

Srpska zajednica na Malti je ovom prilikom pokazala podmlatku kako se poštuje domovina i u kom pravcu treba uvek i bez dvoumljenja da se kreću. 

Za portal Rasejanje.info, Marija Praizović, profesor srpskog jezika u Francuskoj