Početna Događanja Parohija Svetog Stefana Srpskog u Udinama proslavila godišnjicu osnivanja

Parohija Svetog Stefana Srpskog u Udinama proslavila godišnjicu osnivanja

Parohija Svetog Stefana Srpskog (Branković) je z Udina u Italiji svečano je obeležila osnivanje i početak bogoslužbenog života u ovom delu Italije. Pre sedamnaest godina, a po blagoslovu mitropolita zagrebačko – ljubljanskog i Italije Jovana, tršćanski paroh protoprezviter- stavrofor Raško Radović se susreo sa vernicima u mestu Mancano, nadomak Udina, služio je večernju službu i održao radni sastanak sa prisutnima. Po postignutom dogovoru od tada se služilo jednom mesečno i parohijska slava se proslavljala jednom godišnje. Dvanaest godina kasnije, 2018. godine, episkop austrijsko-švajcarski, Italije i Malte Andrej rukopoložio je i postavio za paroha prezvitera Dušana Đukanovića. Od tada počinje redovniji bogoslužbeni život, ne samo u Udinama nego i na prostoru od granice sa Slovenijom pa sve do grada Venecije, sa dva filijalna bogoslužbena mesta, istaknuto je u Eparhiji austrijsko-švajcarskoj.

Foto: CO Udine

Tokom obeležavanja ove godišnjice prota Raško je služio svetu liturgiju, dok je sasluživao nadležni paroh uz pojanje mešovitog hora i prisutnih vernika. Svečanosti su prisustvovali i brojni članovi srpskih udruženja iz ovoga dela Italije a posebnu toplinu i radost su doneli najmlađi polaznici srpske školice i časova veronauke pod rukovodstvom učiteljice Vedrane Čerčinović.

Da sve prođe u bratoljubivom raspoloženju postarali su se članovi uprave CO na čelu sa predsednicom Svetlanom Milošević, vrednim parohijanima i prvim predsednikom Duškom Pavlovićem koji je priložio posluženje za trpezu ljubavi. Udruženje Nikola Tesla se postaralo za poklone najmlađima, kako bi ih obradovali i podstakli da budu još vredniji u očuvanju svoje vere, kulture ali i ćiriličnog pisma, koji čine večni duhovni zapis našeg roda, prenelaje CO u Udinama.