Početna Događanja Dan državnosti obeležen u Švajcarskoj

Dan državnosti obeležen u Švajcarskoj

Dan državnosti Republike Srbije u Švajcarskoj obeležen je u dva dana. U Ambasadi Republike Srbije organizovan je prijem za diplomatski kor, ali i Srbe koji učestvuju u društvenom i poslovnom životu Srba u Švajcarskoj. Tu su bili naučnici, poslovni ljudi, ali i neke od učiteljica Srpske dopunske škole. Jedna od njih, Jelena Mitrović, ovogodišnja je dobitnica Karađorđeve zvezde trećeg stepena za dugogodišnji rad sa decom u Srpskoj dopunskoj školi u Švajcarskoj.

Himne Republike Srbije i Švajcarske izvele su sopran Danijela Bjelica i violinistkinja Tatjana Vučelić. Potom se ambasador Republike Srbije u Bernu Goran Bradić obratio prisutnima na nemačkom, engleskom i srpskoj jeziku. Veliku pažnji izazvao je i Vladimir Cmiljanović, direktor Swiss Rockets-a koji je pre nekoliko dana u Njujorku dobio nagradu Nikola Tesla, Tesline naučne fondacije iz Filadelfije.

Foto: A. Adamović

Na sam dan obeležavanja Dana državnosti, 15. februara, Generalni konzulat u Cirihu na čelu sa generalnim konzulom Mihajlom Šaulićem, napravio je, kao i prošle godine, veliki prijem pretežno za Srbe, predstavnike crkve, folklornih ansambala, učitelje Srpske dopunske škole, predstavnike raznih udruženja, kao i članove diplomatskog kora. Svečana sala restorana „Ferveldli“ u Vajningenu bila je prepuna. Zvanični deo programa otvorila je dečja pevačka grupa Umetničkog centra SOKO iz Bazela otpevavši srpsku i švajcarsku himnu. Prisutnima su se obratili generalni konzul Mihajlo Šaulić, kao ambasador Srbije Goran Bradić. U programu su učestvovali i dečji i prvi ansambla ANI Abrašević iz Ciriha. Odigrali su igre iz Šumadije i iz Prizrena.

Generalni konzul Šaulić uručio je zahvalnice svim nastavnicima Srpske dopunske škole, kao i predstavnicima skoro svih folklornih ansambala iz Švajcarske. Na kraju programa sve je razgalila Dijana Jovičić, desetogodišnja pevačica Umetničkog centra SOKO otpevavši pesmu „Usnila je dubok sanak sa Kosova Rada”.