Početna Moja Priča Davidu Vujiću uručeno nacionalno priznanje Majka Srbije

Davidu Vujiću uručeno nacionalno priznanje Majka Srbije

David Vujić, američki naučnik srpskog porekla, osnivač Tesline naučne fondacije dobitnik je nacionalnog priznanja Majka Srbije za 2022. godinu. David Vujić je poslednji živi član „srpske sedmorke” koja je učestvovala u svemirskoj misiji Apolo američke agencije NASA, koja je 1969. godine poslala čoveka na Mesec. David Vujić se pored doprinosa nauci, istakao i svojim humanitarnim aktivnostima, naročito nakon NATO bombardovanja Jugoslavije kada je vodio humanitarnu organizaciju koja je pomagala Srbima. Nagrada „Majka Srbija” dodeljuje se za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore kao i matične države i Srba u regionu. Nacionalno priznanje se dodeljuje u obliku statuete izgrađene od bronze, visine 40 cm sa pločicom u podnožju na kojoj je ugraviran naziv nagrade, ime dobitnika i datum. Uz nacionalnu nagradu uručuje se povelja o dodeli. odnosima matične države i dijaspore. 

Arno Gujon i David Vujić
Foto: arhiva A. Gujon

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić dodelili su u Ambasadi Srbije u Vašingtonu nagradu Davidu Vujiću. „David Vujić je svojim dostignućima doprineo ne samo Americi već i celom čovečanstvu, ne samo društvu u kome živi, već i svojoj matici tako da je cela Srbija ponosna na Davida Vujića a statua „Majka Srbija” odlazi u prave ruke”, istakao je Gujon. „Zahvaljujući ovom velikom gospodinu, prvi čovek je 1969. poslat na mesec! David Vujić, američki naučnik srpskog porekla, poslednji je živi član čuvene srpske sedmorke koja je radila na programu Apolo. Velika mi je čast što sam ga upoznao u Vašingtonu”, dodao je Arno Gujon. Pored toga što je David Vujić bio osnivač i predsednik Tesline naučne fondacije, bio je potpredsednik Srpskog instituta u Vašingtonu i član Borda direktora Poslovnog saveta SAD i Srbije, kao i Udruženja američkih birača srpskog porekla (SAVA). Takođe je angažovan i u Srpskom nacionalnom savezu sa sedištem u Pitsburgu u Pensilvaniji. Član je i nekoliko drugih odbora sa sedištem u Vašingtonu, poput Nacionalnog kluba štampe, dobrotvorne organizacije Preživećemo rak, Letnjeg operskog teatra i Opere kamerata.

Nagrada Majka Srbija za Davida Vujića
Foto: arhiva A. Gujon

David Vujić rođen je 1935. u Midlendu u Pensilvaniji. U rodnom gradu, je kao dečak bio poslužitelj oltara u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Njegovi roditelji su se doselili u Ameriku pre Prvog svetskog rata. Otac Mita je bio poreklom iz Okučana u Slavoniji, a majka Milka iz Gline. Rano je ostao bez oca. Diplomirao je poslovnu administraciju na Univerzitetu Južna Kalifornija i magistrirao biznis i tehničke nauke na Karitosu, državnom univerzitetu Kalifornije. „Dok je radio u kompaniji Nort Ameriken Avijejšn koja danas posluje kao Rokvel Internešnal, postao je deo Apolo misija u okviru NASA programa. „Kada sam posle fakulteta dobio priliku da učestvujem u svemirskom programu, to je za mene bila velika čast. Uživao sam na tim pozicijama, ali nisam ih uzimao zdravo za gotovo”. Preko 40 godina proveo je radeći u sektorima odbrane, avijacije i aeronautike, bezbednosti, energetike i saobraćaja. Po odlasku iz Rokvela, Vujić je bio stalno zaposlen kao službenik odbora za budžet Donjeg doma Kongresa SAD. Kasnije je bio savetnik najviših zvaničnika u izvršnoj vlasti – od Karterove do Bušove administracije. Ipak, ostao je privržen korenima sve do danas. Sa suprugom Džindžer koja je takođe bila zaposlena u Kongresu, venčao se u pravoslavnoj crkvi, a svaki Božić slave po srpskim običajima. „Posebno sam zadovoljan privatnim životom – i suprugom Džindžer sa kojom delim život. Čuvamo srpsko nasleđe”- preneo je BBC na srpskom jeziku deo uzbudljive karijere Davida Vujića.

Tokom rada na projektu Apolo, sprijateljio se sa kosmonautom Nilom Armstrongom (prvim čovekom koji je kročio na Mesec) i naučio ga nekoliko srpskih reči. Vodio je humanitarnu organizaciju koja je pomagala ugrožene nakon NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine. Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je 23. jula 2019. godine, primio u posetu Dejvida Vujića tokom njegovog boravka u Srbiji. Istog dana je održao predavanje u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Na Dan državnosti Srbije 15. februara 2020. godine, odlikovan je Karađorđevom zvezdom prvog stepena. Vujić nije mogao da prisustvuje svečanosti dodele ordena, ali je uputio pismo zahvalnosti u kojem je između ostalog rekao: „Dok sam još bio dečak, otac me je često podsećao koliko sam imao sreće što sam se rodio kao Amerikanac, ali isto tako da nikada ne zaboravim na svoje srpsko srce koje uvek mora biti spremno da dalje prenosi znanje o našem slavnom nasleđu, običajima, tradiciji, folkloru i veri, i da pomaže onima kojima je pomoć potrebna”.

Otac mu je govorio da Srbi imaju veliko srce i da su kao narod vrlo gostopmiljivi, dobri što je pri dolasku u Srbiju i osetio. „Ljudi u Srbiji, kao i Srbi širom sveta su pristupačni, sa pozitivnim stavom prema životu. Uvek je uživanje biti u društvu mojih Srba i ovo mi je jedno prelepo iskustvo”. Kao nekadašnji džez muzičar, imao je priliku da nastupa na Radio-televiziji Beograd sa Duškom Gojkovićem i Mićom Markovićem.