Početna Događanja U Vašingtonu održana konferencija srpske dijaspore

U Vašingtonu održana konferencija srpske dijaspore

Konferencija srpske dijaspore u Sjedinjenim Američkim Državama, prva ove vrste u ovom veku, uspešno je održana u Vašingtonu u organizaciji Ambasade Republike Srbije.

Simbolično nazvan „Jačanje veza”, skup je, po rečima ambasadora Marka Đurića, imao za cilj da bude početni impuls za buduća nova okupljanja Srba u SAD. Otvorivši Konferenciju, ambasador Đurić istakao je da ga je veoma obradovala činjenica da su predstavnici srpske zajednice došli iz svih krajeva Amerike – od Kalifornije, Floride, Aljaske, pa sve do Havaja, gotovo iz svih 50 američkih država – ocenjujući da su upravo učesnici pravi heroji ovog skupa.

„Ono što mene takođe ispunjava srećom jeste i to da ovog skupa ne bi bilo da u Srbiji nije sazrela svest o značaju našeg okupljanja ovde. Mi smo za ovo okupljanje i za rad sa našim ljudima u iseljeništvu dobili ne samo podršku, već i direktan nalog najvišeg državnog rukovodstva Srbije – predsednika Aleksandra Vučića i vlade, kojima takođe dugujemo zahvalnost za podršku u organizaciji ove konferencije”, rekao je Đurić. Ukazao je i da je Konferencija samo skroman početak, a da su pred nama kolosalni zadaci i ogromna odgovornost, naročito u ovom prelomnom vremenu za našu otadžbinu. „Nalazimo se u prelomnom istorijskom trenutku, kada se odlučuje sudbina srpskog naroda u svim delovima našeg istorijskog etničkog prostora – od Beograda, naše severne ravnice, do Kosova i Metohije, i do drugih krajeva bivše Jugoslavije u kojima žive Srbi”, rekao je Đurić, i naglasio da je u takvim uslovima potrebno da u najmoćnijoj zemlji zapadne civilizacije svi naši ljudi budu predstavnici interesa svog naroda. „Ja vas pozivam da se organizujemo tako, da sa izabranim predstavnicima u vašim distriktima, u vašim sredinama, razgovaramo o tome na koji način da podržimo unapređenje saradnje između Srbije i SAD”, dodao je Đurić.

Prisutni na konferenciji
Foto: Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu

Vladika istočnoamerički Irinej izrazio je zahvalnost učesnicima Konferencije na velikom odazivu na poziv ambasadora Đurića i Ambasade, rekavši da su se time svi prisutni zapravo odazvali pozivu svoje države. „Zahvalan sam što se naša Srbija sve više i više vraća sebi – onoj Srbiji koja je bila, koja će biti i koja već i jeste”, rekao je episkop, i dodao da je ovaj skup izuzetna prilika u svim mogućim oblastima našeg življa u Americi, Srbiji i širom sveta, da se srpska zajednica redovno sastaje i tako čini dobrobiti za našu zemlju i naš narod.

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon ocenio je da srpska dijaspora predstavlja značajan ekonomski, kulturni i intelektualni potencijal. „Kada govorim o potencijalu, ne govorim samo o ljudima koji se vraćaju – a kojih je sve više i više jer se Srbija razvija, naročito u poslednjih deset godina – i svojim znanjem i sposobnostima u Srbiju unose nove ideje, načine razmišljanja i poslovanja, već mislim i na sve one koji žive van Srbije i koji su prave spone između Srbije i sveta”, podvukao je Gujon.  On je, između ostalog, izrazio i uverenje da će jedan od rezultata Konferencije biti skorašnje postizanje dogovora o otvaranju nekoliko škola srpskog jezika u Americi.

Foto: Ambasada Srbije u Vašingtonu

Prenevši pozdrave predsedavajuće Predsedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, ambasador Bojan Vujić podvukao je da je rukovodstvo Republike Srpske godinama posvećeno jačanju veza između srpske dijaspore u SAD i njihovih porodica i prijatelja u Republici Srpskoj. Oni, kako je naveo, prepoznaju vitalnu važnost ovakvih napora da se čuje srpski glas u Vašingtonu i da se jačaju veze između srpskog i američkog naroda.

„Kao Srbi u Americi, svi možemo biti ponosni na doprinose koje su Srbi dali u Americi – počev od Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Marine Abramović, Čarlsa Simića, Novaka Đokovića, Nikole Jokića i mnogih drugih”, rekao je Vujić. Osvrnuo se i na istoriju pozitivnih odnosa, podsetivši da, od svih naroda na Zapadnom Balkanu, jedino su Srbi bili saveznici Sjedinjenim Američkim Državama u oba svetska rata.

Prema rečima Obrada Kesića, šefa Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu, okupljanjem srpske dijaspore na ovakvoj Konferenciji vraća se nova energija u stare poduhvate, pri čemu je ocenio važnim podsećanje na dosadašnja iskustva i rad naših prethodnika u smislu pouka za budućnost.

Generalni konzul Srbije u Čikagu Damjan Jović mišljenja je da je Konferencija postavila temelj srpskog organizovanja u Americi u narednim godinama i decenijama, dok je pripadnicima dijaspore preneo zahvalnost Republike Srbije za sve mostove prijateljstva i saradnje koje svakodnevno grade između naše dve zemlje. „Vi ste ti koji dajete nemerljiv doprinos dobrim odnosima između Republike Srbije i SAD, i na tome vam hvala”, podvukao je Jović, rekavši da uspeh svakog našeg pojedinca predstavlja zajednički uspeh svih nas i razlog za zajedničku radost. „Na kraju bih želeo da vas zamolim da, gde god živeli i radili, uvek u srcu nosite našu najlepšu Srbiju, Republiku Srpsku i naše raspeto Kosovo i Metohiju”, zaključio je on.

Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu
Foto: Uprava za saradnju

Nakon obraćanja glavnih govornika, održane su tri tematske panel diskusije na kojima su istaknuti srpsko-američki pojedinci i predstavnici najuspešnijih organizacija, institucija i kompanija razmatrali mogućnosti povezivanja i jačanja saradnje naše dijaspore u SAD sa maticom u oblastima kulture i prosvete, ekonomije i filantropije.

Ambasador Ričard Grenel, nekadašnji vršilac dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne službe SAD, obratio se putem video-poruke u kojoj je, uputivši čestitke povodom Dana državnosti Republike Srbije, učesnicima skupa čestitao na uspehu Konferencije, ocenivši je fantastičnim povodom za okupljanje. „Ovom prilikom čestitam svom prijatelju, ambasadoru Marku Đuriću, na organizaciji ove velike konferencije koja je u Vašingtonu okupila Srbo-Amerikance iz svih delova SAD“, naveo je on, i izrazio nadu da će Amerika i Srbija moći da uspostave jedan potpuno novi odnos koji će biti najbliži do sada. „To sam više puta rekao gospodinu predsedniku Vučiću, mom prijatelju Aleksandru, i premijerki Ani Brnabić, a na tome i lično radim – na stvaranju sjajnih srpsko-američkih odnosa”, zaključio je Grenel.

U posebnom delu skupa, održana je svečana ceremonija dodele plaketa „Partnerstvo za preduzetništvo” ambasadoru Marku Đuriću i generalnom konzulu Damjanu Joviću od strane predstavnika privrednog establišmenta savezne države Ilinois, a za njihov dosadašnji rad na jačanju veza između poslovne zajednice Srbije i SAD, kao i doprinos obnavljanju postojećih i izgradnji novih poslovnih i privrednih konekcija naših dveju zemalja.

Uručivanje nagrade Davidu Vujiću „Majka Srbija”
Foto: Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu

Takođe, ambasador Đurić i Arno Gujon uručili su prestižno priznanje „Majka Srbija” jednom od sedmorice srpskih inženjera angažovanih u „Apolo” misiji u okviru svemirskog programa NASA, Davidu Vujiću. Konferencija srpske dijaspore u SAD „Jačanje veza” zaključena je gala prijemom u novoj zgradi Ambasade Srbije u Vašingtonu, kojim je ujedno obeležen i Dan državnosti Republike Srbije.

Izvor: Ambasada Republike Srbije u SAD