Početna Događanja U Gracu u Austriji đaci Prosvjetine škole srpskog jezika obeležili Dan maternjeg...

U Gracu u Austriji đaci Prosvjetine škole srpskog jezika obeležili Dan maternjeg jezika

Učenici Prosvjetine škole srpkog jezika ogranka u Gracu, koje je počelo sa radom ove školske godine Dan maternjeg jezika proslavili su uz divnu priču upravo o jeziku svojih predaka. Đaci ove škole, koju organizuje SPKD Prosvjeta Austrija su zajedno sa svojim roditeljima posetili Institut za Slavistiku na Univerzitetu u Gracu.

„U uvodom delu bilo je reči o samom Institutu i načinu rada zaposlenih. Potom je ukazano na značaj gramatike i pravilnom govoru u srpskom jeziku. Usledila je živa diskusija u kojoj su učestvovali roditelji, pokušavajući da utvrde na koji način je srpski jezik zastupljen na ovoj visoko-obrazovanoj instituciji i kako se tretira u odnosu na druge južnoslovenske jezike”, prenela je utiske koordinator Prosvjete za Grac, dr Marija Đokić Petrović.

Na Univerzietu u Gracu đaci i roditelji proveli dan uz igru i razgovor o srpskom jeziku
Foto: Prosvjetina škola srpskog jezika u Gracu

Za decu je bila organizovana zanimljiva igrica. „Imali su zadatak da spoje delove reči i dodaju nepoznata slova. Akcenat je bio na rečima koja sadrže slova š, č, ć i dž. Osim što su pokazali odlično znanje, kod njih se na trenutak razvio timski i takmičarski duh. Nakon igrice usledili su ukusni slatkiši”, dodala je dr Marija Đokić Petrović, koja se u ime roditelja i dece zahvalila prof. dr Bobanu Arsenijeviću i lektoru za srpski jezik Sandri Milosavljević na izdvojenom vremenu i odličnom predavanju. Posebna se zahvalila asistentkinji Jeleni Simić na predlogu za ovu posetu. „Bilo je jako korisno i za đake, ali i roditelje. Neka ovo druženje postane tradicija!”, dodala je Marija.