Početna Događanja U Dietikonu kraj Ciriha obeležen Dan Republike Srpske

U Dietikonu kraj Ciriha obeležen Dan Republike Srpske

Predstavnici Zavičajnih udruženja Srba iz Republike Srpske u Švajcarskoj organizovali su početkom februara proslavu Dana i slave Republike Srpske u Dietikonu, kraj Ciriha. Bila je ovo treća manifestacija članova Zavičajnih udruženja Srba RS na kojoj su obeležili ovaj veliki događaj za R. Srpsku. Prvi put pred pandemiju, drugi prošle godine i treći put sada, uz nadu da prekida više neće biti i da će se slaviti doveka. I ova treća proslava Dana i slave RS, okupila je veliki broj zemljaka ne samo iz Švajcarske već i iz okolnih država Nemačke, Austrije, Francuske, potom iz Belgije, Italije.. a bilo je i dosta zvanica iz Republike Srpske. Po rečima sekretara Zavičajnih udruženja Vlade Antića, društva okupljena oko Zavičajnih (udruženja) uputila su pozive svim aktuelnim predstavnicima vlasti, na državnim, gradskim i lokalnim nivoima u RS da dođu na ovu manifestaciju, kako bi svi zajedno obeležili veliki praznik i dan Srba Republike Srpske u Švajcarskoj. Mnogi su se odazvali, na radost organizatora.

Foto: Zavičajno udruženje Srba u Švajcarskoj

Himnu Republika Srpske i Srbije otpevala je dečija grupa Umetničkog centra Soko iz Bazela, a nakon minute ćutanja u znak sećanja na sve žrtve koje su učestvovale u stvaranju Republike Srbije, goste je pozdravio predsednik organizacionog odbora Zavičajnih udruženja Srba Radislav Đokić. Vladika austrijsko-švajcarski Andrej je pozdravio prisutne i osveštao skup, a nakon pozdravnih reči ambasadora Bosne i Hercegovine u Švajcarskoj Bore Bronze i konzula Republike Srbije u Cirihu Mihajla Šaulića, usledio je kulturno-umetnički program. Publici su se predstavili igrači KUD Vez iz Lozane, KUD Sloga iz Ciriha, kao i KSK Petar Kočić iz Zmijanja, u R. Srpskoj. Poznati glumac Aleksandar Stojković Piksi izveo je monograme Sveti Đorđije ubiva aždahu i Srpski stari vojnik. Goste su takođe pozdravili srpski delegat u Domu naroda BiH dr Želimir Nešković, gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković, ministar energetike i rudarstva Petar Kočić, ministar za evropsku integraciju i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić, a sa švajcarske strane obratio se dr Kristof Mergeli, član nacionalnog saveta Švajcarske.

Gosti iz Republike Srpske su istakli da je Srpska opredeljena ka miru i stabilnosti, da je zadovoljstvo biti među svojim ljudima koji su privrženi ideji Republike Srpske i koji u svojim granicama učestvuju rarznim vidovima života Srpske i pružaju podršku njenom demokratskom razvoju.

U zabavno-muzičkom delu programa goste su zabavljali Gordan Krajišnik, Dejan Milenković i Boki bend, Laste Vrbanje, Ljiljana Kostadinović i Zoran Zoka Janković. Program su vodile Svjetlana Ceca Luković i Boba Nedeljković.
Slavski obred obavljen je u toku dana u crkvi Svete trojice u Cirihu, a nakon zajedničkog ručka a pre zvanične proslave održan je i privredni skup na kome su predstavili svoj rad članovi Saveza udruženja Republike Srpske u Švajcarskoj, a potom i predavanja prof. dr Vase Arsenovića (Mogućnosti i izazovi investiranja u R. Srpskoj) i diplomiranog inženjera elektrotehnike Milana Lukića (Ulaganje u obnovljive izvore energije kao odgovor na energetsku krizu).

Sve pohvale za jedno divno i nezaboravno veče otišle su na račun organizatora – članove Zavičajnih udruženja Švajcarske. Kako je istakao sekretar Vlado Antić, velika zahvalnost je upućena Radislavu Đokiću, Vladi Antiću, Stojanu Vukeliću, Stojanu Stevanoviću, Savi Mitroviću, Goranu Novakovića, Goranu Novakoviću, Željku Objedoviću, Iliji Jović i Draganu Sjeničiću.