Početna Događanja Studenti Visoke škole Banja Luka Koledž posetili Austriju

Studenti Visoke škole Banja Luka Koledž posetili Austriju

Rukovodstvo i studenti Visoke škole Banja Luka Koledž u okviru interaktivne nastave posetili su Visoku školu u Viner Nojštatu  (University of Applied Sciences Wiener Neustadt) u Austriji. Tom prilikom susreli su se i šefom Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladenom Filipovićem, koji je studentima predstavio aktivnosti Predstavništva. On je istakao da će Predstavništvo nastaviti da podržava projekte akademske razmene i saradnje između univerziteta iz Republike Srpske i Austrije. Visoka škola Banja Luka Koledž i Visoka škola u Viner Nojštatu sarađuju već nekoliko godina na osnovu sporazuma o saradnji. Studenti iz Banja Luke  su imali priliku da se informišu o studijskim programima koji su dostupni na nemačkom i engleskom jeziku.

Foto: Predstavništvo RS u Austriji

Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović ove nedelje posetio je grad Inzbruk i susreo se sa Georgom Dornauerom, zamenikom guvernera austrijske pokrajine Tirol. Zajedno sa Igorom Miketićem, predsednikom Bokserskog saveza Austrije i sekretarom u Austrijsko-srpskom društvu, Filipović je razgovarao sa zamenikom guvernera pokrajine Tirol o mogućnostima za unapređenje saradnje sa srpskim udruženjima i klubovima koji deluju u Austriji, naročito u oblastima sporta i turizma.

Takođe, na sastanku je bilo reči i o jačanju privrednih veza u koordinaciji sa institucijama Republike Srpske, te projektima koje realizuje Predstavništvo. Tokom posete Inzbruku, Filipović i Miketić su obišli Srpsku pravoslavnu crkvu, susreli su se sa predstavnicima srpskih klubova u Tirolu i posetili rodnu kućnu Diane Budisavljević. Filipović je odao poštu heroini, koja je spasila hiljade srpske dece u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata. Tom prilikom susreli su se i Vladimirom Vlajićem ispred HO Spoji, zahvaljujući kojima (Socijaldemokratskom pokretu oslobodilaca Tirola) postavljena je spomen ploča na njenoj rodnoj kući u  Inzbruku na inicijativu humanitarne organizacije SPOJI iz Insbruka.