Početna Događanja Brdo iz Kranja obeležilo slavu društva uz nastup učenika Srpske dopunske škole

Brdo iz Kranja obeležilo slavu društva uz nastup učenika Srpske dopunske škole

Članovi kulturnog društvo Brdo iz Kranja obeležili su slavu svoga društva Svetog Simeona Mirotočivog. Slavski kolač je prezerao i slavska obeležja osveštao protojerej-stavrofor Budimir Galamić. Učenici Srpske dopunske škole podsetili su prisutne goste na prilike u Srbiji tog doba, oživevši na sceni lik i delo velikog župana Stefana Nemanje.


Foto: Srpska škola u Sloveniji

Prisutnima se obratio predsednik društva Mitar Vujinović, koji je istakao da je slava prilika „da se setimo zaštitnika pravoslavlja, čije puteve treba da sledimo”. Župan Kranja Matjaž Rakovec, koji je prisustvovao ovoj manifestaciji poželo je učenicima Srpske dopunske škole mnogo uspeha u daljem obrazovanju i negovanju tradicije predaka.

Svečanosti  su prisustvovali Aleksandar Gatalica, prvi savetnik u Ambasadi Republike Srbije u Ljubljani i predsednik Saveza srpskih društava Zlatomir Bodiroža. Obojica su istakli da ovakvi susreti predstavljaju jedinstvo nacionalne ideje i verskog osećaja, prenela je Srpska škola u Kranju.

„Zajedničko učešće članova Kulturnog društva Brdo u Kranju, učenika Srpske dopunske škole i njihovih roditelja, rezultiralo je lepom atmosferom i uspešnom proslavom. Na mnogaja leta!”, istaknuto je na stranici Srpske škole u Sloveniji.