Početna Događanja U Vašingtonu promovisana monografija „140 godina srpsko-američkih diplomatskih odnosa“

U Vašingtonu promovisana monografija „140 godina srpsko-američkih diplomatskih odnosa“

Monografija „140 godina srpsko-američkih diplomatskih odnosa“, Aleksandra Gajića, napisane u  koautarstvu sa Aleksandrom Stevanovićem i Sanjom Jugović promovisana je u Ambasadi Republike Srbije, a u čast ovog velikog jubileja. Na prijemu koji je ambasador Srbije u SAD Marko Đurić organizovao u Ambasadi povodom Dana državnosti i Dana Vojske Srbije, rukovodilac projekta, istoričar i istraživač Aleksandar Gajić je istakao da je cilj knjige bio da se, na sažet i čitaocu pristupačan način, prikaže kontinuitet i postojanost odnosa dveju zemalja od 1881. godine do danas.

Deo prisutnih na promociji monografije
Foto: Ambasada Srbije u Vašingtonu

„Po pitanju koncepta, autor je ukazao da knjiga predstavlja istorijski pregled diplomatskih odnosa Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, podeljen na tri tematsko-vremenske celine: od uspostavljanja zvaničnih diplomatskih veza do završne faze Drugog svetskog rata, od završetka Drugog svetskog rata do početka dezintegracije Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i od početka jugoslovenske krize do današnjeg trenutka”, istaknuto je Ambasadi Srbije u Vašingtonu.

Izdavač monografije je Ambasada Srbije u Vašingtonu, a sam projekat, realizovan tokom 2021. i 2022. godine, podržali su i Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, JKP Tržnica Grada Novog Sada, Fond za kapitalna ulaganja Pokrajinske vlade AP Vojvodine, OPENS, kao i kompanija Filip Moris Internacional, brojni privrednici i pojedinci, navedeno je saopštenju Ambasade Republike Srbije u Vašingtonu. Na prijemu su gosti imali mogućnost preuzimanja poklon-izdanja knjige u elektronskom obliku.

Foto: Ambasada Srbije u Vašingtonu