Početna Događanja U Beču održan svečani prijem povodom proglašenja prvog Ustava Republike Srpske

U Beču održan svečani prijem povodom proglašenja prvog Ustava Republike Srpske

Predstavništvo Republike Srpske u Austriji organizovalo je danas u Beču svečani prijem povodom 28. februara – dana proglašenja prvog Ustava Republike Srpske.

Prijem je organizovan u sali Alberthale u Beču, a okupio je predstavnike institucija iz Republike Srpske, diplomatskog kora, predstavnike srpskih klubova i udruženja u Austriji, kao i druge ugledne zvanice. Obraćajući se prisutnima, šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović je naglasio značaj obeležavanja datuma i praznika važnih za srpski narod van granica Republike Srpske, te istakao značaj negovanja ideja zajedništva i saradnje među mnogobrojnom srpskom zajednicom u Austriji.


Foto: FB Predstavništvo RS u Austriji

„Proglašenje prvog Ustava Republike Srpske je događaj od istorijskog značaja. Prvi Ustav je bio temelj na kojem je Republika Srpska izgrađena, a danas je jedan od stubova na kojima počiva njena institucionalna i politička snaga. Važno je da smo se okupili kako bismo poslali poruku zajedništva, i da ćemo nastaviti sa negovanjem našeg identiteta, tradicije i kulture, uz podršku miru i stabilnosti”, rekao je Filipović.

Filipović je naglasio da institucije Republike Srpske i Srbije, zajedno sa  mnogobrojnim srpskim klubovima i udruženjima, rade na očuvanju nacionalnog identiteta i kulture srpskog naroda, ali istovremeno i na uspešnoj integraciji u austrijsko društvo.

„Saradnja između Republike Srpske i Austrije je naš zajednički cilj, a dosadašnji dobri odnosi u oblastima privrede, obrazovanja i kulture pokazuju da između nas postoje prijateljski odnosi i dobra osnova za unapređenje saradnje”, dodao je Filipović. On je istakao da će, u saradnji sa institucijama Republike Srpske, Predstavništvo u Austriji nastaviti da pruža podršku srpskim klubovima i udruženjima u realizaciji njihovih programa, kao i u kontaktima sa lokalnim zajednicama i institucijama u Republici Srpskoj i Austriji, prenelo je Predstavništvo Republike Srpske u Austriji.