Početna Kultura Književnica i novinarka iz Švajcarske Violeta Aleksić učestvovaće na 45. Danima književnosti...

Književnica i novinarka iz Švajcarske Violeta Aleksić učestvovaće na 45. Danima književnosti grada Soloturna

Od 19. do 21. maja 2023. godine održaće se 45. Dani književnosti grada Soloturna u Švajcarskoj gde će svoje radove predstaviti 77. autora. Program će sadržati brojne diskusije, predavanja, čitanja, prevode tekstova sa stranih jezika, kao i literarne radionice. Pored brojnih autora, svoj književni rad predstaviće i Violeta Aleksić, književnica i novinarka koja živi i stvara u Švajcarskoj.

Violeta Aleksić, rođena 01.01.1974 godine u Levču piše od svoje 15 godine. Svoju prvu zbirku pesama „Negde u mojoj pesmi” sa urednikom Slavkom Ćelapom izdala je 2011. godine. Iste godine u štampu ulazi druga zbirka pesama „Život je čudan momak” koju objavljuje u BEOKNJIZI, urednik Stevan Krstec. Treća, neplanirana zbirka pesama „Nisi ti meni bilo ko”, nastala je 2012. godine, izdavačka kuća IP Jovan i Stevan Krstec uradili su ovu knjigu koja je nekoliko puta kasnije doštampavana. Četvrta zbirka poezije „Kada se hrabrost odrobija” (IP Jovan) i roman „U tvojim godinama” (Beoknjiga), izlaze 2013., knjige je takođe uredio Stevan Krstec. Godine 2014., knjiga „Nisi ti meni bio ko” štampa se na romskom jeziku u izdavačkoj kući Prom produkcija Beograd. Na knjizi su radili Zlatomir Jovanović i Bajram Haliti. Iste godine nastaje i knjiga „Ako me razumeš” koju objavljuje u izdavačkoj kući ARTE. Knjiga „Dan kada se bre vratilo kući”, prva knjiga kratkih priča izlazi iz štampe 2016. godine u saradnji sa izdavačkom kućom Kreativna radionica Balkan, iste godine izlazi još jedna zbirka poezije „Kompas” koju izdaje izdavačka kuća Prom produkcija Beograd. Peto, dopunjeno izdanje zbirke pesama „Nisi ti meni bilo ko” u saradnji sa Kreativnom radionicom Balkan izlazi 2016. godine.

Od 2011. do 2016. godine, Violeta Aleksić je učesnik na Beogradskom međunarodnom Sajmu knjiga u Beogradu. Godine 2013. postala je član Udruženja književnika Srbije a 2014. godine i član Udruženja srpskih pisaca Švajcarske. Godinu dana kasnije i član književnog kluba Sedmica iz Frankfurta, 2016. godine član Udruženja Milutin Milanković iz Beograda i 2018. član Udruženja književnika Vojvodine. Violeta je takođe član mnogih književnih klubova u matici, rasejanju i regionu. Iza sebe broji mnoge medijske nastupe kao i promocije u zemlji, regionu i rasejanju. Aktivno se bavi humanitarnim i društvenim radom u mnogim udruženjima u Švajcarskoj. Deset godina je bila dopisnik Radio Beograda za emisiji Večeras zajedno.  Bila je voditelj i zamenik urednika srpskog radija Mladost, koji traje 20 godina a bavi se kulturnim dešavanjima naših sunarodnika u Švajcarskoj, matici i u svetu. Prva svoja iskustva u „etru”, Violeta Aleksić stekla je u emisiji „Iz prvog reda”, autora Dragana Stepanovića. Emisija već 15 godina se emituje na Radiju Novosti. Treba dodati da je upravo u toj emisiji nastala ideja o kulturnoj rubrici Horizonti. Kao kolumnista Violeta Aleksić je pisala i za nekoliko naših novina. Dopisnik je i RTK2, srpske televizije na Kosovu i RTS-a, nacionalnog servisa Srbije, Radio Beograda. Od septembra 2018. je urednik i voditelj radio emisije Radio Krug, srpskog radija koji se dva puta nedeljno emituje sa Kanala K iz švajcarskog grada Araua. Od nedavno je dopisnik frankfurtskih Vesti, član je Udruženja novinara Srbije. Već 30. godina živi i stvara u Švajcarskoj i aktivno sarađuje sa kolegama u matici i dijaspori.

Detaljan program 45. Soloturnskih dana književnosti biće objavljen u utorak, 18. aprila 2023. godine.