Početna Kultura Prezentacija Arheološkog muzeja Đerdap u Kladovu na Gugl platformi

Prezentacija Arheološkog muzeja Đerdap u Kladovu na Gugl platformi

U okviru svetske promocije i popularizacije kulturnog nasleđa Republike Srbije na platformi Google Arts & Culture predstavljen je Arheološki muzej Đerdap u Kladovu. Muzej čuva i prikazuje predmete koji su važna svedočanstva o različitim kulturama praistorijskog, rimskog i srednjovekovnog perioda na Dunavu. Osnovan je s ciljem integralne zaštite arheološke baštine Dunava u oblasti šire regije Gvozdena Vrata – Đerdap i celovitog predstavljanja i promocije ovog značajnog nasleđa. Jedan je od retkih specijalizovanih muzeja u Srbiji,  jedan od dva arheološka muzeja. Otvoren je 1996. godine u objektu namenski građenom po čemu se takođe izdvaja od ostalih muzeja u Srbiji.

Intenzivnim arheološkim istraživanjima, koja su u dve faze sprovođena tokom poslednjih decenija 20. veka na potezu dunavske obale od Velikog Gradišta do Sipa, zatim od Karataša do Prahova otkriveni su mnogi, višeslojni lokaliteti, naselja i nekropole, utvrđenja, kule stražare, putevi, javni spomenici, opredeljeni u preistorijsku, rimsku ili srednjovekovnu epohu.

 Trenutno je u galerijama Muzeja izloženo preko 1.500 prvorazrednih eksponata Zbirke Đerdap, otkrivenih na više od 100 lokacija ove regije, prenelo je Ministarstvo kulture Republike Srbije.