Početna Događanja U Beču održan IV Susreti crkvenih muzičara dijaspore i matice uz okviru...

U Beču održan IV Susreti crkvenih muzičara dijaspore i matice uz okviru Eparhijskog duhovno-obrazovnog centra

U čast akademika Dimitrija Stefanovića, Eparhijski centar austrijsko-švajcarske  eparhije osnovao je prvog dana ove godine Eparhijski duhovno-obrazovni centar za crkvenu muziku Dimitrije I. Stefanović.  Blagoslov je dao episkop Andrej a duhovno obrazovni centar za crkvenu muziku je osnovan zbog same potrebe razvoja kvaliteta horskog i pevničkog izvođenja bogosluženja kao i napretka, očuvanja i popularizacije srpske crkvene muzike i kulture.

Kao što smo tada najavili Eparhijsko duhovno-obrazovni centar za crkvenu muziku Dimitrije I. Stefanović započeo je rad na istraživanju i restauraciji duhovne muzike, organizovanju međunarodnih susreta pevača i dirigenata, kreiranju i održavanju intenzivnih kurseva, koncerata, festivala i drugih kulturnih manifestacija. Centar je osnovan u cilju ujedinjavanja dosadašnjih pojedinačnih napora i pružanju organizacione, finansijske i informacione potpore neophodne za opstanak srpskog identiteta i kulturnog nasleđa na prostorima Eparhije austrijsko-švajcarskeZa ovu godinu, članovi organizacionog tima Centra sastavljen od dirigenata eparhije.

Foto: FB vladika Andrej

Kao prvi događaj u sklopu  Eparhijsko duhovno-obrazovnog centra organizovan je IV Susret crkvenih muzičara dijaspore i matice. Susret je sadržao niz radionica, seriju predavanja, kao i razgovore i razmenu znanja i iskustava.

Prvi dan susreta otpočeo je svetom liturgijom kojim je, u prisustvu episkopa Andreja, bogosluživao protojerej Đorđe Pantelić uz sasluženje đakona Dragana Kerčulja. Učesnici centra su uzeli učešća za pevnicom.  „Pre početka radionica sve prisutne srdačno je pozdravio domaćin skupa, vladika Andrej. Tokom dana svi učesnici su intenzivno vežbali i diskutovali do večernjeg bogosluženja, koje je svojim blagoljepijem ukrasilo pojanje svih učesnika Susreta. Starešina hrama, protojerej Filip Milunović, nakon službe je izneo, u čast velikog sabranja, na celivanje mošti Svetog vladike Nikolaja Srpskog i Ohridskog. Usledila je zajednička večera, a potom su se nastavile radionice do kasnih večernjih sati. Susretima se odazvao veliki broj zainteresovanih pojaca, među kojima su mnogi koji su doputovali iz različitih delova Eparhije austrijsko-švajcarske i iz matice”, prenela je Eparhija austrijsko-švajcarska.

U okviru Susreta održane su radionice horskog i pevničkog pojanja i usavršavanja vokalne tehnike, duhovna predavanja u toku kojih se precizno tumači liturgijski tekst radi što boljeg razumevanja pri pojanju, kao i razgovori na temu duhovnog uzrastanja pojaca. Predavanja i radionice održali su vrsni predavači, profesori i dirigenti, koji su za ovu priliku doputovali u Beč u cilju prenošenja svojih stečenih znanja i dugogodišnjeg iskustva na pojce širom Eparhije.