Početna Događanja U Cirihu održana sednica Srpskog instituta

U Cirihu održana sednica Srpskog instituta

U nedelju Pravoslavlja, 5. marta 2023. godine u Cirihu je održana sednica Srpskog instituta, koju je molitvom otvorio episkop austrijsko-švajcarski Andrej. Članovi uprave su prisutnima izložili dosadašnje aktivnosti Srpskog instituta od osnivanja 27. avgusta 2022.  do februara 2023. Ujedno su predstavili i planove period 2023-2024. U sklopu Srpskog instituta koji je obrazovan po uzoru na Maticu srpsku, postoji 5 odeljenja: odsek za prirodne i društvene nauke, potom za srpski jezik i književnost, kao i za umetnosti i medije. „Od početka 2024. je planiran prvi broj naučnog časopisa: Studia Serbica u okviru kog će se objavljivati radovi na više jezika. Tim saradnika iz odeljenja za srpski jezik i književnost, uredno drži svakog meseca po jedno predavanje iz svoje oblasti i ta predavanja će biti objavljena u časopisu. Diskusija je bila kompetentna i veoma iscrpna uz konstruktivne savete i smernice od strane vladike Andreja, ambasadora Gorana Bradića, ali i naših mladih studenata koji su blagorazumno ukazivali na potrebu saradnje sa švajcarskim institucijama radi bolje budućnosti generacija naših mladih koji sazrevaju u dijaspori. Svi prisutni su dali podršku radu Srpskog instituta sa željom da se korisni rezultati vide u dogledno vreme”, prenela je eparhija austrijsko-švajcarska.

Foto: Eparhija austrijsko-švajcarska

Prisutni su na sednici, pored vladike Andreja bili ambasador Republike Srbije u Švajcarskoj dr Goran Bradić, predsednica Srpskog instituta dr Jeka Gordić, izvršni direktor Srpskog instituta dr Saša Bjelić, sekretar mr Mira Jovanović, kao i članovi uprave dr Miomir Marinković i protojerej-stavrofor dr Miroslav Simijonović, kao i saradnici protojerej-stavrofor mr Nenad Mihajlović, protojerej Branimir Petković, prof. dr Srđa Trifković i dr Jelena Angelovski. Potom su među prisutnim članovima bili i dr Andrija Jeftić, docent na PBF u Beogradu koji je trenutno naš predstavnik u SSC u Ženevi, predsednik Srpskog akademskog udruženja u Švajcarskoj Marko Ćorić, te predstavnici udruženja Srpskih studenata u Cirihu, predsednik Nikola Tomić i Irina Simijonović, koja je takođe u odboru Srpskog instituta za pravna pitanja, te student Aleksa Pejović.

Po održavanju sednice svi su se uputili u Uspenski hram gde je održano tradicionalno svepravoslavno večernje na kome su učestvovali sveštenici i đakoni ruske, srpske i rumunske patrijaršije. Vladika Andrej je pevao stihire na nemačkom, a hramovni hor Bogorodičin je pevao u toku večernje službe vođen dirigentkinjom Oljom Sekulić. Na kraju bogosluženja je Vladika Andrej pozdravio sve prisutne. On je ukazao na važnost molitvene saradnje svih pravoslavnih naroda u dijaspori u kojoj sveštenici posebno imaju važnu ulogu jer daju primer svojim parohijanima u svemu. Na kraju su svi prisutni pozvani da se posluže u crkvenoj sali kao izraz bratske i sestrinske ljubavi – AGAPE.

„Hvala članovima hora Bogorodičin koji su svojim pojanjem doprineli blagoljepiju večernje molitve. Takođe hvala članicama Kola srpskih sestara koje su pripremile ukusnu posnu hranu za sve prisutne. Nakon večere su sveštenici iz Ciriha ispratili sa narodom vladiku Andreja koji se kasnim letom za Beč vratio u sedište Eparhije austrijsko-švajcarske”, istaknuto je Uspenskom hramu u Cirihu.