Početna Kultura U Kulturnom centru Srbije u Parizu otvaraju se u četvrtak 16. marta...

U Kulturnom centru Srbije u Parizu otvaraju se u četvrtak 16. marta dve izložbe

Izložbe „Tri godine Ukrštenih rezidencija između Francuske i Srbije” i „Reči u ratu”

U četvrtak, 16. marta 2023. u 19 časova u Kulturnom centru Srbije u Parizu biće otvorene dve izložbe u čijem je fokusu aktuelna produkcija crtača koji deluju u polju savremenog stripa. Na izložbi „Tri godine Ukrštenih rezidencija u oblasti stripa između Francuske i Srbije” biće predstavljeno 60 radova šest autora i autorki koji su učestvovali u ovom rezidencijalnom programu: Dragane Radanović, Ilije Jakovljevića i Anđele Jovanović iz Srbije, i Alize de Pen, Kler Bro i Leopolda Pridona iz Francuske. Svako od rezidenata predstaviće po 10 radova iz projekata koje su razvijali tokom rezidencija u Pančevu i Angulemu. Izložba je realizovana u okviru aktuelnog Programa o saradnji u oblasti kulture i stripa između institucija iz Francuske i Srbije potpisanog 2019. godine – Francuskog instituta u Srbiji koji je i inicijator sporazuma, Međunarodnog centra za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska), Agencije KomunikArt i Grada Pančeva.

Foto: Kulturni centar Srbije u Parizu

Izložbu „Reči u ratu ili o (ne)mogućnostima svedočenja”, priredio je Muzej Jugoslavije u saradnji sa strip autorom Sašom Rakezićem alias Aleksandrom Zografom. Zografovi stripovi i namenski odabrani predmeti iz zbirki Muzeja sa potpuno različitih pozicija govore o singularnim iskustvima pojedinaca u Jugoslaviji tokom Drugog svetskog rata. Koncept izložbe proistekao je iz zbirke Zografovih stripova Priče iz Drugog rata, koju je Muzej publikovao u saradnji sa izdavačkom kućom Popbooks 2022. godine. Od ukupno trideset, izdvojeno je deset naslova koji posredno svedoče o različitim praksama pisanja, te na taj način pružaju uvid u jezičke artikulacije pomenutih iskustava, zabeleženih isključivo usred ratnih godina. Autorka izložbe je Simona Ognjanović.

Izložbe će biti moguće pogledati do 1. aprila 2023. godine u Kulturnom centru Srbije u Parizu, od utorka do subote od 11.30 do 19.30 časova.