Početna Kultura U nedelju se na Malti prikazuje film „Tragovima Đure Jakšića”

U nedelju se na Malti prikazuje film „Tragovima Đure Jakšića”

U organizaciji Srpskog obrazovnog kulturnog centra Sv. Jelene Anžujska sa Malte u nedelju 26. marta u 18.30 časova, održaće se projekcija dokumentarnog filma  „Tragovima Đure Jakšića” autora Miodraga Miće Jakšića. Kako su organizatori nakon projekcije filma naglasili, nakon prikazivanja filma uslediće razgovor sa autorom Miodragom Jakšićem. Mesto održava je Parohijska sala u Gziri na Malti u učionici srpske škole.

Kulturni događaj, koji se svakako ne propušta nudi mogućnost svima koji dođu da pogledaju film da saznaju poznate i manje poznate detalje o životu čuvenog pesnika Đure Jakšića.

Autor filma Miodrag Mića Jakšić (inače poznati pesnik, pisac, publicista, scenarista, reditelj…) obišao je sva mesta u kojima je Đura Jakšić živeo duže ili kraće vreme, a koja čuvaju uspomenu na njega, bilo u spomen kućama, na manifestacijama, u školama, bibliotekama koje nose njegovo ime. Đura Jakšić, srpski pesnik, slikar, pripovedač, dramski pisac i učitelj, svestran umetnik, bio je veliki rodoljub, boem i satirični kritičar vlasti. Umro je pre 145. godina. „U posmrtnoj povorci hodali su najugledniji profesori, umetnici, javne ličnosti tadašnjeg Beograda. Đura je pre smrti živeo u najsiromašnijoj četvrti prestonice – Skadarliji, pa su kako je ostalo zabeleženo, njegove tadašnje komšije videvši ugledne građane na sahrani iznenađeno zaključile – mora da je bio mnogo poznat ovaj naš komšija Jakšić. Od tada do danas – vek i po, izučava se, otkriva i nadahnjuje najznačajniji predstavnik romantizma u srpskoj umetnosti”.Smrt ga je zatekla na položaju korektora Državne štamparije u Beogradu 16. novembra 1878. godine. Počiva na Novom groblju u Beogradu, a na spomeniku Đure Jakšića ispisane su reči: U svetu, brale, nema ljubavi.

Film „Tragovima Đure Jakšića”, je nastao prošle godine, povodom 190 godina od rođenja velikog umetnika. U njemu učestvuje više od 20 sagovornika, među kojima su Matija Bećković, Pero Zubac, Dragan Stanić, Predrag Jakšić, Snežana Mišić, Violeta Obrenović, Maja Stanković i drugi.