Početna Kultura U Kulturnom centru Srbije u Parizu od 31. marta – izložba ulične...

U Kulturnom centru Srbije u Parizu od 31. marta – izložba ulične umetnosti u Virtuelnoj Realnosti „TRAGOVI: Ulična umetnost Srbije i Francuske 1995 – 2022”

Izložba ulične umetnosti u Virtuelnoj realnosti „TRAGOVI: Ulična umetnost Srbije i Francuske 1995 – 2022” biće otvorena u petak, 31. marta 2023. u 19 časova, u Kulturnom centru Srbije u Pariju. Gostima će se obratiti autorka izložbe i istoričarka umetnosti Ljiljana Radošević iz organizacije „Street Art Belgrade”, srpska umetnica Aleksandra Petković TKV i francuska umetnica Kaldéa.

Kako navodi Srpski centar Srbije u Parizu, izložbu prati razvoj ulične umetnosti na relaciji Srbije i Francuske i uticaj Francuske i francuskih umetnika na domaću scenu od 1995. do 2022. godine. „U virtuelnom prostoru na platformi VR ALL ART će biti prikazano preko 70 radova nastalih u Srbiji i Francuskoj koji će prikazati relacije ove dve zemlje u oblasti ulične umetnosti. Cilj izložbe je da se napravi prvi sveobuhvatni prikaz uticaja francuskog stvaralaštva u oblasti grafita i ulične umetnosti na domaću umetničku scenu, kao i stvaranje srpskih umetnika u Francuskoj, kroz inovativne i nove tehnologije koje omogućavaju virtuelni prostori. Pored izložbe, u prostoru je postavljena i virtuelna replika rada čuvenog francuskog umetnika Blek Le Rat u  prirodnoj veličini”.

Pored ove izložbe, publici će biti predstavljena i virtuelna izložba „Loving Street art Belgrade” iz 2020. godine prevedena na francuski, gde se nalazi preko 40 radova koje su domaći i strani autori stvarali na ulicama Beograda. Tokom trajanja programa, publika će pristupati izložbama uz korišćenje VR opreme, a u  prostoru centra će biti izloženo i 30 najzapaženijih radova srpskih i francuskih umetnika.

Jedan od prvih gradova koji je prihvatio grafiti kulturu u Evropi je bio Pariz. Miša Jens, prvi zvanični beogradski grafiter je upravo sredinom 90-ih doneo novi stil sa pariskih ulica u Beograd, pa možemo reći da uticaj francuske scene na domaću i relacije u oblasti grafita i ulične umetnosti traju više od dve decenije. Poznati francuski umetnici su gostovali u Srbiji i na zidovima ostavili svoja umetnička dela u okviru velikih festivala kao što je Belef (Blek le Rat, REMED) kao i u saradnji sa Francuskim institutom, a mnogi srpski umetnici (Aleksandra Petković TKV, duo Sobekcis, Nikola Mihailović, Wuper i dr.) su proveli vreme u Francuskoj gde su stvarali i dobijali inspiraciju za dalji rad.

Izložbe „TRAGOVI: Ulična umetnost Srbije i Francuske 1995 -2022” i „Loving Street art Belgrade” su dostupne publici iz celog sveta na platformi VR ALL ART. Od 1. do 8. aprila izložbe u virtuelnom prostoru će moći da se obiđu uz korišćenje VR opreme u periodu od 17 do 19 časova. Autor projekta je organizacija „Street Art Belgrade” čiji se članovi preko dve decenija bave istraživanjem, dokumentovanjem i popularizacijom ulične umetnosti i grafita. Projekat je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Kulturnog centra Srbije u Parizu i kompanije VR ALL ART, navedeno je u Kulturnom centru Srbije.

Izložbu će biti moguće pogledati do 8. aprila 2023. godine u Kulturnom centru Srbije u Parizu, od utorka do subote od 11.30 do 19.30 časova.