Početna Kultura U nedelju, u Gracu gostuje pisac za decu i etnolog Mladen Milosavljević

U nedelju, u Gracu gostuje pisac za decu i etnolog Mladen Milosavljević

U nedelju 26. marta, u organizaciji ogranka SPKD, Prosvjeta u Austriji, biće organizovana radionica za učenike Prosvjetine dopunske škole srpskog jezika u Gracu, kojima će tom prilikom biti predstavljena književna dela namenjena najmlađima. Radionicu će voditi etnolog i pisac Mladen Milosavljević, koji će sa mališanima razgovarati o nematerijalnoj kulturnoj baštini, narodnoj tradiciji i običajima, a najmlađim čitaocima će biti predstavljene i dve Milosavljevićeve knjige namenjene deci i mladima: „Olalije” i „Abrakadabra, a brak za dabra”. Za delo Abrakadabra Ljubivoje Ršumović, je izajvio:  „Abrakadabra, a brak za dabra je ogledalo pesnika koji se može smatrati naslednikom plejade stvaralaca za mlade ljude! Odabrana tema, koja neodoljivo podseća na Milnovog Vini Pua, i Ćopićevog Mačka Tošu, upakovana u skladne rime i besprekoran ritam koji prati smisao bez proizvoljnosti, a sve to smešteno u zanimljiv format, biće, nadam se, prihvaćena knjiga, kako pogodna za stručno promišljanje o fenomenama i tajnama detinjstva, tako i kao lektira u najširoj čitalačkoj javnosti!”.

smart

Cilj ove radionice je da se najmlađi upoznaju sa tradicijom na interaktivan način, tako što će biti u prilici da neposredno postavljaju pitanja vezana za etnologiju, ali i da se upoznaju sa stihovima ovog pesnika za decu.

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta osnovano je 1902. godine i za cilj ima očuvanje i razvoj kulture i duhovnosti srpskog naroda u dijaspori, a dopunska škola srpskog jezika, organizovanje radionica sa srpskim piscima, kao i formiranje biblioteke sa naslovima na srpskom jeziku, samo su neke od aktivnosti Prosvjete.