Početna Kultura U Kanberi održano književno veče pod nazivom „Srpski soare“

U Kanberi održano književno veče pod nazivom „Srpski soare“

U organizaciji Ambasade Republike Srbije u Kanberi i elektronskog magazina „Be:longing“, u rezidenciji ambasadora Republike Srbije u Kanberi održano je književno veče pod nazivom „Srpski soare”, kome je prisustvovalo oko 50 istaknutih pojedinaca – prvenstveno pripadnika srpske zajednice iz Kanbere, ali i gosti iz Sidneja i Melburna, kao i jedan broj radnika iz australijskog kulturnog miljea. Pozivu su se odazvali i predstavnici srpskih medija u Australiji – SBS radija (program na srpskom jeziku) i nedeljnika Srpski glas.

Ovom prilikom organizovana ja zvanična prezentacija knjige crteža „Summer Sketches: Belgrade and Montenegro” Slobodanke Vasiljković Grejem, inspirisana njenim boravkom u Srbiji i regionu. Takođe, predstavljeno je i nekoliko pesama naše pesnikinje Vesne Cvjetićanin, koje je čitala glumica Dijana Jovičić. Istovremeno, posetioci su imali priliku da od dve umetnice saznaju i detalje o njihovom životu, dolasku u Australiju, kao i dosadašnjim kulturnim dostignućima i slično.

Obraćajući se prisutnima, ambasador Stefanović istakao je značaj očuvanja srpske kulture i negovanja srpske tradicije i jezika, posebno u ovako udaljenim zemljama kao što je Australija. Ukazao je na potrebu što češćeg okupljanja ovakvim i sličnim povodima, te izrazio zadovoljstvo zbog nedavnih događaja kao što je 20-ti, jubilarni, Festival srpskog filma, kao i predstojeći „Srpski festival” (22-23. april ) u Sidneju (koji ove godine obeležava 10 godina postojanja) – a koji doprinose vidljivosti srpske zajednice i Republike Srbije u Australiji.

Izvor i foto: Ambasada Srbije u Kanberi