Početna Kultura Veče Milana Rusa na pozorišnom Festivalu Jelenlét

Veče Milana Rusa na pozorišnom Festivalu Jelenlét

Dramski umetnik i direktor Srpskog pozorišta u Mađarskoj Milan Rus, imao je svoje veoma uspelo samostalno veče na upravo završenom festivalu manjinskih pozorišta u Budimpešti. Programi završnog dana manjinskog pozorišnog festivala Jelenlét – Prisutnost u Budimpešti, okupili su veliki broj posetilaca. Na velikoj sceni Nacionalnog teatra u Budimpešti, odigrana je koreodrama „Antigona”, grčkog manjinskog pozorišta Amfiteatro, dok je u isto vreme do poslednjeg mesta bila ispunjena pozorišna sala Kasaš Atila, gde je dramski umetnik i direktor Srpskog pozorišta u Mađarskoj Milan Rus imao svoje samostalno veče. Moderator programa je bio novinar Milenko Radić, a u razgovoru o životnom putu Milana Rusa učestvovao je i Andraš Častvan, predsednik Mađarskog narodnosnog teatarskog društva.

Slučajno ili ne, ovo veče se poklopilo sa  Svetskim danom pozorišta, koji se, od 1978. godine, svakog 27. marta, obeležava u celom svetu. Obeležen je i na ovom festivalu – tako što je dramska umetnica Ilona Ivančić pročitla poruku egipatske glumice Samihe Ajub, poslatu svim njenim prijateljima, pozorišnim umetnicima iz sveta. Poruka se završava rečima: „Mi, i niko drugi, imamo mogućnost da širimo život. Hajde da ga širimo zajedno, zarad jednog sveta i jednog čovečanstva”.

Milan Rus se tokom večeri prisećao svog detinjstva, životnog puta i stvaralaštva. Uz prijatan razgovor smenjivali su se umetnici, Milanovi saradnici i prijatelji: Violeta Mezeš, Stipan Đurić, Peter Benke, Janoš Balint i Ištvan Šuki.

Na kraju je Milanu Rusu uručena diploma za učešće na Pozorišnoj olimpijadi, u čiji program je ušao i program festivala, kao svojevrsna potvrda njegovog istaknutog mesta u teatarskom životu Mađarske.

Izvor i fotografije: Srpske nedeljne novine