Početna Događanja Dečiji ansambl Srpskog centra iz Štutgarta pobednik 15. Dečije smotre sprkog folkora...

Dečiji ansambl Srpskog centra iz Štutgarta pobednik 15. Dečije smotre sprkog folkora Nemačke

Na nedavnoj 15.-oj po redu dečijom smotri srpskog folklore Nemačke održanoj u Rajlingenu kraj Manhajma prvo mesto osvojili su igrači Srpskog centra iz Štutgarta. Tako je odlučio žiri u sastavu Ivan Terzić, etnolog, Mirjana Zakić, etnomuzikolog, i Igor Kudić, koreograf. Drugo mesto pripalo je igračima Kola iz Esena, dok su treći bii KUD Izvor iz Novog Izenburga.
Igrači Srpkog centra iz Štutgarta dobili su i specijalne nagrade za najuigraniji ansambl kao i za  najbolje pevačko društvo. Kolo iz Esena je dobilo specijalnu nagradau za koreografiju najbližu izvornom stvaralaštvu, dok je Sloga iz Manhajma osvojila nagradu za najbolji kostim, odnosno narodnu nošnju.

Pored Srpskog centra, Kola i Izvora na ovom smotri nastupili su igrači i Kola iz Frankfurta, SKC Sindelfingen iz Sindelfingena, SKC Ofenbah iz Ofenbaha, Zlatni opanak iz Berlina, Sloga iz Manhjma, Radost iz Leverkuzena,Dunav iz Hohajma i Srbija iz Dortmunda

Na ovoj smotri učestvovalo je osam dečijih ansambala u takmičarskom delu i sedam u revijalnog. Organizator je bio Savez srpskih udruženja Nemačke a domaći društvo Sloga iz Manhajma. Predsednik Saveza Sava Ivanović je otvorio smotru i pozdravio prisutne. Sve goste je pozdravio i generalni konzul RS u Štutgartu, Dragan Dimitrijević. Nastupilo je oko 400 igrača sa čitave teritorije Nemačke.

Nakon zvaničnog programa do proglašena pobednika deca i njihova pratnja su se družili uz veselu muziku i estradnog pevača Ćiru.