Početna Najave Kaligrafski vaskršnji pozdrav – ovogodišnja je tema vaskršnjeg konkurs Srpske škole u...

Kaligrafski vaskršnji pozdrav – ovogodišnja je tema vaskršnjeg konkurs Srpske škole u Sloveniji

Nastavnice Srpske dopunske škole u Sloveniji Dragana Šoškić, Jelena Stefanović, Tamara Svrzić, Željka Karanović Bojanić i Draga David (koje su ujedno i urednice ovog konkurs na Fejsbuku) raspisale su ovogodišnji vaskršnji konkurs za učenike Srpskih dopunskih škola. Ovogodišnja tema je Kaligrafski vaskršnji pozdrav. Na konkursu će se odabrati najlepši kaligrafski vaskršnji pozdrav napisan ćirilicom.

Konkurs je raspisan za sve učenike dopunske nastave na srpskom jeziku u inostranstvu pri Ministarstvu prosvete Republike Srbije. Cilj konkursa je promovisanje kulturne tekovine srpskog naroda i ćiriličnog pisma. Podsticanje kreativnosti i razvijanje svesnosti o poreklu kod učenika. Jačanje zajedništva među učenicima, njihovim roditeljima i nastavnicima u dijaspori.

Svaki učenik  konkuriše samo sa jednim kaligrafski, ćirilicom napisanim vaskršnjim pozdravom i otpozdravom čija će početna slova biti ukrašena prolećnim i vaskršnjim motivima prema izboru učenika. Nastavnici šalju skenirane crteže svojih đaka od 10. do 14. aprila 2023. Uz svaki rad treba dostaviti sledeće podatke o učeniku/učenici: ime i prezime, razred, zemlja i mesto pohađanja dopunske nastave na srpskom jeziku. Skenirani radovi se šalju urednicama grupe Vaskršnji konkursna imejl uskrsnjikonkurs2021@gmail.com. Radovi koji su poslati nakon isteka roka za slanje neće biti postavljeni. Ukoliko postoje tehnički problemi vezani za poslate radove, greške ispraviti 15. aprila 2023.

Urednice grupe Vaskršnji konkurs pregledaju svaki poslati rad, zatim postavljaju radove samo sa naznačenim uzrastom autora/autorke rada (mlađi, srednji, stariji uzrast) na zid grupe Vaskršnji konkurs na društvenoj mreži Fejsbuk 15. aprila 2023. Radovi su dostupni javnosti za glasanje od 16. do 18. aprila 2023.

Pobeđuje rad učenika ili učenice koji je skupio najviše sviđanja, tako da je sam izbor transparentan za sve koji učestvuju. Prva tri rada za svaki uzrast biće nagrađena knjigama, a svi učesnici i učesnice će dobiti zahvalnice za učešće uz đačku knjižicu. Nastavnice koje organizuju konkurs pohvaliće određeni broj radova.

Rezultati konkursa biće objavljeni 19. aprila 2023, a diplome, pohvalnice, zahvalnice i nagrade biće poslate učesnicima do 27. aprila 2023. Napomena. Skenirani radovi sa neprikladnim porukama, ili sa porukama političke sadržine neće dobiti dozvolu urednica da budu objavljeni. Komentari slične sadržine ispod postova biće obrisani, a profil komentatora biće uklonjen sa grupe, istakle su urednice ovogodišnjeg konkursa.