Početna Informacije Apel Srbima u Švajcarskoj da zajedno sa Srbima na KiM 21.09. obeleže...

Apel Srbima u Švajcarskoj da zajedno sa Srbima na KiM 21.09. obeleže krsnu slavu manastira Gračanica

Predsednik Saveza folklornih udruženja Švajcarske Nenad Milenković uputio je pismo članovima Saveza sa željom da ih upozna sa inicijativom koja se rodila u komunikaciji sa episkopom Raško-prizrenskih Teodosijem. Pismo prenosimo u celosti u želji da se što više udruženja i Srba iz Švajcarska, ali i ostalog dela srpskog rasejanja uključi u ovoj akciju i da se što više odazove i zajedno sa Srbima na Kosovu i Metohiji 21. 09. u manastiru Gračanica obeleži slava Mala gospojina.


„Opština Gračanica, na Kosovu i Metohiji u kome se nalazi i istoimeni manastir iz 14. veka, koji je od 2004. godine na Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine 21. septembra proslavlja svoju krsnu slavu Malu gospojinu. Tim povodom se organizuje koncert folklornih ansambala u porti manastira Gračanica.

Ovim putem pozivam sve vas, ljude dobre volje, da pomognemo našoj braći sa Kosova i Metohije da na dostajan način obeleže veliki hrišćanski praznik Malu gospojinu i na taj način i i sami svojih angažovanjem damo doprinos u očuvanju kulturne tradicije našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

Dragi prijatelji, u ime Švajcarskoj saveza srpskih folklora i u svoje ime, molim sve vas da se odazovete ovom časnom i dostojanstvenom pozivu i uključite se u proslavu Male gospojine u Gračanici. Verujte da je Kosovo mesto gde na svakom koraku čovek može naići na pravoslavnu svetinju, veću ili manju u meto gde će vas naš narod sa oduševljenjem dočekati i počastiti i gde ćete se osećati kao kod svoje kuće i svoj na svome. I ne zaboravite, Kosovo je jedno od onih mesta koje kada jednom posetite uvek mu se vraćate. Zato dragi prijatelji organizujmo se i krenimo put Kosova i Metohije, kako bi bar na taj veliki praznik bili sa našom napaćenom braćom na Kosovu i Metohiji”,  poručio je Nenad Milenković, predsednik Saveza srpskih folklora Švajcarske.