Početna Kultura Srpska biblioteka udruženja Sveti Sava iz Tonsberga u Norveškoj je za sve...

Srpska biblioteka udruženja Sveti Sava iz Tonsberga u Norveškoj je za sve uzraste

Sve je više srpskih biblioteka širom rasejanja i to zahvaljujući Srbima koji prepoznaju da je čitanje na srpskoj podjednako važno kao i čitanje na jeziku zemlje domaćina. Stoga je sve lakše u mnogim državama pronaći literaturu na srpskom jeziku i to za sve uzraste. Jedna od takvih biblioteka je i biblioteka Srpskog udruženja Sveti Sava u Tonsbergu u Norveškoj. Nastala je prošle godine kao deo projekta „Čitajmo srpski”, koju je podržala Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. Za sada postoji preko 150 knjiga za sve uzraste, koje se mogu iznajmiti putem sajta ovoga udruženja.  „Sredstva za kupovinu knjiga nam je omogućila Uprava za saradnju sa dijasporom Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, i udruženje Sveti Sava se toplo zahvaljuje na ukazanoj podršci srpskog rasejanja u Vestfoldu. Svako ko želi da može donirati knjige našoj biblioteci i pomoći nam da proširimo asortiman dostupnih knjiga. Knjige koje želite da iznajmite ubacite u korpu i unesite vaše podatke. Knjige isporučujemo lično sredom na folkloru ili subotom u školi. Predloge naslova kojima bi trebalo da obogatimo biblioteku šaljite na mejl udruženja post@svetisava.no”, istakli su u udruženju Sveti Sava u Tonsbergu, u Norveškoj.

Srpsko udruženje Sveti Sava osnovano je 2020. godine u Tonsbergu od strane Srba koji žive na teritoriji Vestfolda u Kraljevini Norveškoj. Udruženje svojim radom i trudom teži da sačuva korene, tradiciju i kulturu sa svojim sunarodnicima. Ono je dobrovoljna, neprofitabilna, nepolitička i nezavisna organizacija, čiji su članovi norveški građani na teritoriji regije Vestfold i šire. Udruženje sarađuje sa bratskim udruženjima koji kao i oni svojim radom i trudom teže da sačuvaju korene, tradiciju i kulturu sa svojim sunarodnicima.

Predsednik upravnog odbora je Aleksandar Glišić, dok su članovi (upravnog odbora) Zdravko Živanović, Branka Kondić, Ivana Jovanović, Ivana Ćulibrk, Nataša Demić, Vladislava Đurašinović. Predsednik skupštine udruženja je Davor Kordić, dok je Ružica Andersen predstavnik za javnost i medije. Učiteljica u školi srpskog jezika i kulture je Marija Damnjanović Dimitrijević, a folklornu sekciju vodi Jelena Ćulafić.