Početna Najave U subotu se u Vrnjačkoj Banji organizuje Prva evropska smotra dečijeg folklora...

U subotu se u Vrnjačkoj Banji organizuje Prva evropska smotra dečijeg folklora dijaspore

Prva evropska smotra dečijeg folklora dijaspore u organizaciji Asocijacije srpskog folklora dijaspore održaće su u subotu, 8. aprila sa početkom  u 14.00 časova u Vrnjačkoj Banji, u sportskoj hali Vrnjačka Banja. Defile učesnika počeće u 12 časova, na Promenadi u Vrnjačkog Banji, kada će mladi će proći gradom i predstaviti svoja udruženja.

Kako je istaknuto u srpskim društvima u rasejanju to je dan kada će  mlade generacije pokazati šta znaju. „Nova generacija, naši omladinci će imati priliku, da nastupe na Prvoj evropskoj smotri dječijeg folklora dijaspore. Ovo je veliki korak i veliki projekat za sve nas. Za ovaj događaj je bilo potrebno mnogo truda, ljubavi, energije, emocije i ponajviše discipline. Puštamo vas, da naš rad od proteklih par meseci pogledate kada stupimo na binu i pokažemo za šta smo se trudili. Na sceni nikada ne gubiš. Ili pobeđuješ, ili naučiš”, istaknuto je u Srpskom društvu Brdo iz Kranja u Sloveniji .
Na smotri u takmičarskom delu nastupiće SKC Novo mesto iz Novog Mesta, KUD Jeinstvo iz Beča, KUD Zavičaj iz Vintertura, SKC Stevan Mokranjac iz Beča, SFD Homolja iz Gosaua, KUD Zlatni opanak iz Berlina, SKD Sloga iz Manhajma, ANI Abrašević Švajcarska, SKC Ofenbah iz Ofenbaha, KUD Sloga iz Ciriha, SKUD Vidovdan iz Ljubljane, Srpski centar iz Štutgarta,  KUD Mladost Leoberssdorf, KD Brdo iz Kranja, KSD Bambi iz Beča, SKD Stevan Mokranjac Beč i KUD Zavičaj Vintertur.
Revijalno će nastupiti igrači KUD Branko Medenica iz Kosova Polja KUD Golija iz Novog Pazara, KUD Una iz Novog Sada, KUD Stevan Sinđelić Vojska iz Vojske, FA Đido iz Bogatića,

KUD Abrašević iz Kraljeva, FANI Sveti Nikola iz Trstenika, KUD Vuk Karadžić iz Osipaonice, KUD Gradimir iz Beograda, FA Radost iz Leverkuzena, KSD Bambi iz Beča i Srpski Centra iz Štutgarta.

Nakon nastupa folklornih društva uslediće zabavni deo programa, a u 22 časa proglašenje pobednika i dodela nagrada.