Početna Kultura Srpske nedeljne novine dodelile nagrade Teodor Pavlović i Milovan Vidaković

Srpske nedeljne novine dodelile nagrade Teodor Pavlović i Milovan Vidaković

U svečanoj sali budimpeštanskog Tekelijanuma, sinoć je održana svečanost Srpskih nedeljnih novina (SNN) na kojoj su, pored ostalog, uručena i dva godišnja priznanja koja tradicionalno dodeljuje srpski nedeljnik u Mađarskoj. Prema odluci žirija, koji je činilo nekoliko srpskih književnika i kritičara iz Mađarske, članova redakcije ovog lista, nagrada „Teodor Pavlović” za publicistiku i novinarstvo pripala je Aleksandru Čotriću, književniku, novinaru, publicisti i antologičaru iz Beograda, dok je nagradu „Milovan Vidaković” za književnost dobila Ljubinka Perinac Stankov, književnica i novinarka iz Temišvara.

Foto: Srpske nedeljne novine

Dodeljivanjem ovih priznanja, uredništvo SNN-a nastoji da kontinuirano podstiče negovanje kulture sećanja i uspomene na Teodora Pavlovića, osnivača i prvog urednika nekadašnjih peštanskih „Serbskih narodnih novina” i Milovana Vidakovića, začetnika modernog srpskog romana, koji je takođe živeo i stvarao u Pešti, početkom 19. veka.

Dobitnici priznanja su pred prepunom salom Tekelijanuma, održali zajedničko književno veče, u formi razgovora sa moderatorom, Draganom Meseldžijom, a u muzičkom delu programa nastupili su učenici SOC Nikola Tesla iz Budimpešte.

Prisutne u svečanoj sali zadužbine Save Tekelije, u ime organizatora – redakcije Srpskih nedeljnih novina, pozdravio je dr Dragan Jakovljević, glavni i odgovorni urednik ovog glasila. Među brojnom publikom, koju su većim delom činili učenici Srpske gimnazije Nikola Tesla i njihovi domski vaspitači, prisutni su bili i Vera Pejić Sutor, predsednica Samouprave Srba u Mađarskoj, Ivana Kunc, prvi savetnik u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti, o. Zoran Ostojić peštanski paroh, Pera Lastić, direktor Srpskog instituta i mnogi drugi.

Dr Dragan Jakovljević je istakao da je prilikom ustanovljavanja priznanja koja nose imena Teodora Pavlovića i Milovana Vidakovića, cilj uredništva bio višestruki: pre svega, da ukaže na potrebu i značaj negovanja kulture sećanja na naše znamenite ličnosti, a takođe i da nagrađivanjem podstakne na dalji rad stvaraoce koji su zaslužili da ova priznanja dobiju.

Članovi žirija za dodelu ovih nagrada bili su članovi uredništva SNN-a, inače poznati i priznati stvaraoci: profesor i književnik Dragomir Dujmov, književni kritičar i novinar Slavica Zeljković, dečja pesnikinja, pedagog i novinar Dragana Meseldžija i profesor univerziteta i novinar dr Dragan Jakovljević.

Izvor: Srpske nedeljne novine