Početna Najave U Kulturnom centru Srbije u Parizu, u sredu 12. aprila će se...

U Kulturnom centru Srbije u Parizu, u sredu 12. aprila će se održati književno veče sa Dejanom Aleksićem

U sredu 12. aprila, u 19 časova će se održati književno veče sa srpskim piscem Dejanom Aleksićem. Ovaj događaj se organizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvete Srbije i školom srpskog jezika u Francuskoj. Događaj će biti u potpunosti na srpskom jeziku.

Dejan Aleksić (Kraljevo, 1972) je pesnik, dramski pisac, romanopisac i stvaralac književnih dela za decu. Diplomirao je na Odseku za srpsku književnost i jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Objavio je jedanaest pesničkih zbirki, knjigu drama, jedan roman i preko dvadeset knjiga za decu. Poezija Dejana Aleksića prevođena je na desetak evropskih jezika, a posebne knjige pesama objavljene su na španskom, poljskom, francuskom, slovenačkom i makedonskom. Dobitnik je brojnih značajnijih književnih nagrada za poeziju, između ostalog nagrade SANU iz Fonda „Branko Ćopić”, i Zmajeve nagrade Matice Srpske.

Za roman Petlja dodeljene su mu je nagrade „Miloš Crnjanski” i „Vladan Desnica”. Kao autor knjiga za decu zastupljen je u čitankama i obaveznoj lektiri za osnovnu školu. I u ovoj oblasti nagrađivan je važnim priznanjima: dvostruki dobitnik nagrada „Politikin zabavnik” i nagrade „Dušan Radović”, između ostalog. Radi kao glavni i odgovorni urednik Izdavačke delatnosti „Povelja”, u Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani” u Kraljevu.