Početna In Memoriam In Memoriam Ljiljana Kecojević (1947-2023) novinarka

In Memoriam Ljiljana Kecojević (1947-2023) novinarka

U Valjevu je danas, posle kraće bolesti, preminula čuvena novinarka toga kraja Ljiljana Kecojević. Rođena je 1947. godine u Novom Sadu, Valjevsku gimnaziju završila je 1966, a Fakultet političkih nauka, novinarstvo, u Beogradu 1970. godine.

 Po završetku fakulteta, kao stipendista, radila je godinu dana u Radio televiziji Sarajevo. Od 1. marta 1971. godine je novinar Radio Valjeva, i u toj medijskoj kući ostala je do penzije. Bila je urednik političke i kulturne rubrike, niz godina zamenik urednika programa i direktor Radio Valjeva, izvesno vreme i vršilac tih dužnosti. Bila je, takođe stalni saradnik Kalendara Kolubara kao i član redakcije Revije Kolubara. Više godina je pisala i uređivala Tešnjarskog glasonošu.

Za svoj veoma uspešan novinarski rad dobila je mnogobrojne nagrade (Nagradu Radio Beograda, 1986. godine dobila je Plaketu Grada, a 2005. dobila je godišnju Nagradu Valjeva).

„Ljiljana Kecojević se svojim radom, tekstovima i emisijama upisala među najznačajnije i najbolje novinare, ne samo Valjeva, nego i Srbije. Novinarskom zanatu mnogi su se učili od Ljiljane Kecojević, dobrom pisanju, pravilnom govorenju, ispravnom stavu, lepom stilu. Bila je posvećena poslu koji je volela, borac za lepo i kulturno Valjevo. Volela je ljude, umetnost, putovanja… Dobar čovek i pouzdan prijatelj, mlađe kolege učila je novinarskim veštinama, ali i tome kako biti svoj u tom poslu i kako se časno i pošteno baviti novinarstvom. „Za novinara je važno da uvek hoda uzdignute glave i da svakoga može da pogleda u oči”, govorila je nama mlađim kolegama, koji smo tek zakoračili u novinarstvo. 

Za Valjevo je govorila da je njen grad, prepun duha i posebnog šarma, koji se retko gde sreće, otuda ne čudi da je odbila ponudu da pređe u Radio Beograd” preneo je medijski portal Kolubarske.rs

Biće sahranjena u krugu najuže porodice na Novom groblju u Valjevu.