Početna Informacije U Sankt Peltenu se sutra održava 38. Smotra kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u...

U Sankt Peltenu se sutra održava 38. Smotra kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji

Smotra kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji, 38. po redu, održava se sutra,  u subotu, 22. aprila 2023. u Sankt Peltenu (VAZ, Kelsengasse 9). Organizator je Austrijski saveza srpskog folklora (ASSF). Manifestacija se organizuje sa ciljem očuvanja tradicije i kulture Srba u Austriji i predstavlja kvalifikaciono takmičenje za Evropsku smotru srpskog folklora koja se krajem maja 2023. održava u Novom Sadu. Smotra kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji se sastoji od takmičarskog i od ove godine, po prvi put od revijalnog dela. Pobednik pored titule osvaja i prelazni pehar u obliku Čiče.

Ove godine u takmičarskom delu učestvova: KSD Bambi, KC Stevan Mokranjac i KUD Jedinstvo (svi iz Beča), KUD Jovan Jovanović Zmaj, iz Solenau, KUD Mladost iz Leobersdorfa, KUD KSZS, Sloga i Opanak iz Salcburga, KUD Trebava iz  Salfeldena, UA Zavičaj i Nikola Tesla iz Klagenfurta i Filaha, KUD Jovan Jovanović Zmaj iz Feldkirha. U revijalnom delu nastupiće i KUD Kolo sreće iz Graca i KUD Kolo Marija Enzersdorfa.

Događaj će otvoriti ministar bez portfelja zadužen za dijasporu Đorđe Milićević, dr Nebojša Rodić, ambasador Srbije u Austriji i predsednik Radničke komore Donje Austrije, Markus Wieser. „Smotra kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji ima za cilj da se preko narodne igre, pesme, muzike i narodne nošnje neguje srpska tradicija i jezik, kao najvažniji činilac jednog naroda, a posebno dela naroda koji živi daleko od matice ovde u alpskoj republici. Pozivam sve koji žive u Austriji, ali i širom dijaspore da dođu u subotu na Smotru i uživaju u umešnosti naših igrača, spletovima igara, koreografijama i zabavnom programu. Iako Smotra ima i takmičarski karakter, na ovoj manifestaciji uvek treba da pobedi ljubav i igra”, istakao je predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora (ASSF), Aleksandar Stanković.

Smotra se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, odnosno Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a organizator Smotre je Austrijski savez srpskog folklora (ASSF).

Aleksandar Stanković i Arno Gujon
Foto: ASSF