Početna Vesti U Dransiju kraj Pariza obeležen Dan sećanja na žrtve Holokausta

U Dransiju kraj Pariza obeležen Dan sećanja na žrtve Holokausta

Protekle subote u Dransiju kraj Pariza, u Francuskoj održana je prva komemoracija u zapadnoj Evropi na kojoj je odana počast uz pomen palim srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama u logoru smrti Jasenovcu. To je bio prvi put da je u zapadnoj Evropi obeležen 22. april – nacionalni Dan sećanja Republike Srbije na žrtve Holokausta, genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu. Dan sećanja u Dransiju kraj Pariza obeležen je blizu vagona za deportaciju Jevreja, u aveniji Žan Žure. Organizator ove manifestacije bilo je Udruženje Deca Jasenovca (AFRMVJ) na čelu sa predsednikom Davidom Jakovljevićem, koji je u više navrata naglasio da ovaj prvi pomen na zapadu Jasenovačkim novomučenicima nema za cilj podstrekivanje bilo kakve mržnje, već se radi o opomeni i molitvi „dželat nema naciju on je jednostavno dželat!”.

Zahvaljujući Udruženju Deca Jasenovca, propratnoj izložbi i ovom događaju mnogi u Francuskoj su po prvi put saznali za stradanje civila na tako surov način. Takođe za mnoge je bio šok da je na teritoriji Nezavisne Hrvatske postojao dečiji logor. Pomen i opomena na mučna stradanja civila, koje sa namerom nije zabeležila „međunarodna istorija” izazvalo je velike emocije. „Reflektor oksidentalne istorije koji se kroz istu postarao da ostane neupamćeno postojanje jedinog logora za vreme Drugog svetskog rata, u kome su se vršili brutalni zločini nad nevinom srpskom, romskom i jevrejskom decom. David Jakovljević, predsednik Udruženja Deca Jasenovca, uložio je napore vredne divljenja da osvrt na mučna stradanja ustaškog režima doživi rehabilitaciju u vidu pomena po prvi put na „Zapadu”.Hvala mu u ime svih nevinih žrtava i srpskog naroda”, poručili su Srbi u Parizu.

Pored govora predsednika Udruženja Deca Jasenovca govorili su i predsednik Saveza Srba u Francuskoj Đuro Ćetković, kao i univerzitetski profesor, priznati  geopolitičar i istoričar dr. Aleksis Trud, koji svoju veličanstvenu intelektualnu svojinu manifestuje, bezrezervnoj podršci, poznavanju i promociji osporavanih i nekažnjavanih zločina nad srpskim i drugim narodima, na najvišem akademskom nivou. Predsednik Saveza Ćetković položio je venac na spomenik žrtvama.

Veliki prijatelji Srba veterani Francuske stajali su na jakoj kiši i odavali počast žrtvama. Uz njih je kao i uvek do sada bila naša Stana Bilbija. Ovoj manifestaciji prisustvovali su i vicekonzul Srđan Atanasijević, predstavnici opštine Dransi, sveštenici Željko Simonović i đakon Nenad Kostić, predsednica Sve srpske zajednice – Dragana Jeličić koja je takođe položila venac žrtvama.

Veliki doprinos odavanju pošte žrtvama stradalim u Jasenovcu dali su i članovi folklornih etno grupa ANIP Oro i KUD Biseri, koji su pevali na kiši i pesmama Ovo je Srbija i Đurđevdan dodatno zasuzili oči prisutnih.

„Kao tuga i suze vezane za Jasenovačku priču, kiša je pratila prelep glas muzičke grupe koja odala poštu preminulima. Kiša je neprekidno podala dokle su mlade srpske devojke iz francuske danas pevale pesmu „Đurđevdan” (Proleće na moje rame sleće) u znaku sećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac. Ta pesma koju svi znamo je nastala dokle žrtvovane duše Srbi, Jevreji i Romi putovale ka Jasenovcu. Ogromna većina se nikad nije vratila”, istakli su u Savezu Srba Francuske.